Doma vēlmes kalpībā

Prātam ir īpaša loma, kas sevī iekļauj iespēju palielināt vēlmi. Tas ir, nevis vienkārši realizēt vēlmes, bet tās palielināt.

Ja cilvēkā ir maza vēlme, kurai nav spēka sevi parādīt un piespiest sasniegt vēlamo, tad par šo vēlmi domājot, cilvēks to spēj tā palielināt un paplašināt, ka tā sāks pieprasīt savu piepildījumu. (Bāls Sulams, „Šamati”, 153. raksts „Doma – vēlmes sekas”)

Pieļausim, man ir kāda neliela vēlme. Ja es arvien vairāk un vairāk sākšu uz to koncentrēt savas domas, savu uzmanību, tad beigu beigās šī vēlme manī kļūs prevalējoša, uzmācīga. Un es domāšu tikai par to, kādā veidā to realizēt.

Turklāt domas nepieciešamas, ne tikai vēlmju realizēšanai, bet tāpēc, lai tās sašķirotu, no tām izvēlētos tās, kuras mēs uzskatām par nepieciešamām, tās paaugstinātu vēl vairāk, līdz pat tādam stāvoklim, kad es sapņošu par šo vēlmi: kad es to spēšu realizēt, saņemt uz to atbildi, piepildījumu?

No tā izriet sekojošais, ka doma vēlmi tikai apkalpo, taču vēlme ir pamats, cilvēka būtība. Ja vēlme ir liela, tā valda pār mazām vēlmēm.

Nevis vienkārši valda, bet spēj tās pat nomākt. Mazas vēlmes var pat pazust zem lielas vēlmes ietekmes. Tāpēc, ka mēs neesam spējīgi vienlaikus redzēt daudz vēlmju. Mūsu priekšā rodas viena noteikta liela vēlme, taču visas citas it kā no redzesloka pazūd.

Un, ja cilvēks vēlas palielināt kādu nelielu vēlmi, tad spēj to izdarīt, nepārtraukti noturot domu pie šīs vēlmes.

Pieļausim, jūsu dzīvē jums ir vairākas vēlmes: nopelnīt daudz naudas, ceļot, apprecēties – nav svarīgi kas. Tās ir normālas, ikdienišķas cilvēciskās vēlmes

Taču blakus tam vēl ir vēlme par dzīves jēgu – kabala. Un jūs to spējat vadīt. Tas ir, jo vairāk jūs lasīsiet, uzzināsiet, attīstīsiet sevī domu par kabalu, jo vairāk jūs negaidot sajutīsiet, ka jūsu parastās vēlmes paliek otrā vietā, taču doma par dzīves jēgas izzināšanu kļūst vislielākā, prevalējošākā un noteicošākā. Šādi tas darbojas.

Cilvēks spēj šķirot vēlmes, tās vadīt, virzīt un ar domu palīdzību sevi mācīt. Tāpēc arī eksistē doma un vēlme. Un mēs tādā veidā spējam sevi mainīt: vairāk domu par šo – mazāk domu par šo, vairāk vēlmju pēc tā – mazāk vēlmju pēc šitā utt. Taču to nepieciešams kontrolēt, un tad mēs spēsim vadīt savu nākotni, savu likteni.

Tāpēc ir sacīts, ka cilvēkam nepārtraukti jāstudē kabala, tāpēc ka dēļ šādas nepārtrauktas domu piepūles, viņš tādā mērā palielinās garīgo vēlmi, ka tā spēs gūt pārsvaru pār citām.

Ko ietver tik uzstājīgs padoms pēc iespējas vairāk studēt kabalu? Jūs prātosiet par dzīves jēgu, par to, kas un kā jūs vada, kādā veidā jūs paši spējat sākt sevi vadīt, kādā veidā jūs spējat atklāt savā dzīvē vispareizākos, ērtākos virzienus. Tādā veidā jūs atbrīvosieties no nevajadzīgām vēlmēm. Taču vēlmes, kuras nosaka jūsu likteni, jums kļūs galvenās.

No nodarbības krievu valodā, 14.04.2019.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed