Skats no „otrā stāva”

Jautājums: Vai eksistē sods par paaudzes grēkiem? Pastāv tāds jēdziens, ka par tēvu grēkiem jāmaksā bērniem?

Atbilde: Kopumā, jā. Tāpēc, ka mēs neeksistējam paši par sevi, kā mēs domājam. Parasti cilvēki uzskata, ka var darīt visu, ko vēlas, nesaprotot, ka atrodas dabas ietvaros, kurai ir savi likumi.

Pakāpeniski mēs šos likumus atklājam nedzīvajā, augu un dzīvnieciskajā līmenī. Taču cilvēciskajā līmenī nav mūsu spēkos tos atklāt. Mēs varam tikai domāt, ka tie eksistē.

Lieta tā, ka mēs skatāmies uz nedzīvo, augu un dzīvniecisko dabu no augšas uz leju, un tāpēc mēs spējam to saprast un kaut kā to vadīt. Taču skatīties uz citiem cilvēkiem mēs varam tikai mūsu līmenī, mums nav, it kā otrā stāva, no kura iespējam uz viņiem paskatīties. Tāpēc cilvēciskajā līmenī mēs nepārtraukti kļūdāmies. Mums nav ar ko salīdzināt, mums nav „divu stāvu”, lai paskatītos no augšējā uz zemāko.

Atbilstoši kabalas zinātnei, mums ir jāpaceļas nākamajā līmenī, ko dēvē par „ticību, kas augstāka par zināšanām”, no kura mēs pareizi redzēsim mūsu pasaulīgo līmeni un sapratīsim, kas mēs, tādi, esam, un kā mums jāuzvedās.

Jautājums: No kurienes radies termins paaudžu „nolaišanās” vai „pazemināšanās”, vai „raupjums”?

Atbilde: Mēs redzam, ka katra paaudze attīstās savā egoismā, kurš kļūst arvien smalkāks, daudzslāņaināks, salikts. Tāpēc tas mūs velk uz leju. Mums tas obligāti ir jālīdzsvaro ar savu tiekšanos uz augšu.

Mēs to vēl nesaprotam. Taču mūsdienās mēs esam nonākuši līdz tādam stāvoklim, lai saprastu, kādā veidā līdzsvarot egoismu un šādi vairāk vai mazāk iedarboties uz savu eksistenci.

Jautājums: Vai var sacīt, ka tieši dažāds egoisma līmenis arī ir konfliktu iemesls starp paaudzēm?

Atbilde: Dabiski. Mēs visi esam egoisti, taču katrs pa savam.

No TV raidījuma „Post koronavīrusa laikmets”, 21.05.2020.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: