Vai uzticībai un mīlestībai ir robeža?

Mums nāksies garīgajā darbā  iziet vairums stāvokļu. Pirmais un pats vieglākais nepieciešamais solis – kā no „ES” izveidot „MĒS”. „Mēs” ietver arī vēl mani un tajā ietverts mūsu kopīgais lepnums. Šajā jēdzienā pazūd visi, ne tikai es. Savā ikdienas dzīvē mēs redzam, ka cilvēkam salīdzinoši nav grūti sevi identificēt šādā veidā ar grupu, kara pulku, ģimeni – saistīt sevi ar citiem ķermeņiem.

Tādējādi nāk klāt grūtāki uzdevumi, personiskāka labošanās. Es sāku rūpēties tieši par man nīstamākajiem cilvēkiem, kuri sagādā man vairāk nepatikšanu un problēmu. Tas nav pat vienkāršs naids – no augšienes man atklāj tādus ienaida un nošķirtības pakāpienus, kādus parasts cilvēks pat nespēj iedomāties un sajust. Turpretī man, neskatoties uz to, jāpaceļas pāri visam savam egoismam un jāsasniedz tāds stāvoklis, kad šis, man nāvīgi ienīstamais cilvēks, kuru es vēlētos samīdīt kājām, kļūst man dārgāks par mani pašu un es vēlos, lai viņš saņemtu visu labumu, bet man nekas netiktu.

Šādu labošanos nav vienkārši sasniegt, taču tai, protams, rezultātā ir jābūt tādai – un ne vienkārši vispārējā veidā, bet attiecībā pret konkrētiem cilvēkiem. Sākumā mēs no sava „Es” pārejam uz  „Mēs”, pēc tam no „Mēs” sākam atklāt atsevišķas daļas, tas ir, „ego”.

Un visās šajās darbībās mūs var glābt tikai Radītāja diženums, kas paceļas augstāk par manu personīgo svarīgumu, lai palīdzētu man sveša labuma vārdā ar prieku atteikties no visa sava „Es”. Turklāt es jutīšos pateicīgs par saņemto iespēju pārvērst savus nīdējus Radītāja mīluļos, jo no viņiem Radītājs saņems vairāk prieka.

Tas ir tāds briesmīgs „mazohisms”, ko nav iespējams iedomāties, taču tas viss balstās uz Radītāja dižumu. Mums nepieciešams pacelt šo diženumu līdz tādai pakāpei, lai nekas nepaliktu no mana „Es” sajūtas. Šis „Es” tiek dēvēts „esošais no nekā” (ješ mi ain), un mēs atgriežamies šajā „nekas”. Taču arī tā vēl nav pat pašatteikšanās robeža! Par nākamajiem soļiem parunāsim vēlāk…

No sagatavošanās nodarbībai, 06.01.2013.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed