Zieda un bites uzticamā mīlestība

Mākslīgā intelekta attīstība ir nonākusi līdz interesantām iespējām, kad dators spēj radīt gleznu pazīstama mākslinieka stilā par tēmu, kuru cilvēks tam uzdevis vārdos. Šo projektu dēvē par „Deli – 2”.

Rezultāti ir tik kvalitatīvi, ka tādēļ daudzi mākslinieki un dizaineri nākotnē var zaudēt darbu. Taču no otras puses mums atbrīvosies laiks, lai pildītu darbu, kuru nespēj paveikt mašīnas.

Rodas jautājums, vai šāds izgudrojums nesīs cilvēcei labumu vai ļaunumu? Mēs vienmēr domājam, ka progress nāk cilvēcei par labu un nespējam pareizi novērtēt kaitējumu. Tāpēc, ka īstenais kaitējums ir tajā, kādā mērā tas mūs atdala no dzīves mērķa sasniegšanas, tas ir, no savstarpējas apvienošanās un savienošanās ar augstāko spēku.

Taču jebkurā gadījumā mēs savu attīstību un zinātniski tehnisko progresu nevaram apstādināt. Tas nav iespējams, jo šādi ir veidota daba, un mēs nevaram iet pret to. Pat centieni apstādināt kodolieroču attīstību – pat tas neguva panākumus. Tāpēc nepieciešams piekrist visām iespējām, kuras atklājas un pacensties tām rast pareizu pielietojumu savā dzīvē.

Cilvēks attīstās un vēlas maksimāli izpausties, taču tehnoloģija ir cilvēces attīstības auglis. Tāpēc iznākumā mašīnas iemācīsies aizvietot cilvēku it visā: gan mākslā, gan daiļradē.

Cilvēks savukārt nodarbosies ar garīgo daiļradi, radot garīgus mākslas darbus, kuri atklās pasaulei viņa iekšējo pasauli. Garīgie mākslasdarbi var izpausties caur filmām, gleznām, mūziku kā tas notiek šodien, taču daudz sarežģītākā, augstākā līmenī.

Tas paplašina pašizteiksmes iespējas. Pieņemsim, šodien es vēlos sevi izpaust caur gleznošanu, taču man nav mākslinieciskās spējas. Tomēr ar mūsdienu datortehnoloģiju palīdzību es tajā varu gūt panākumus un visu priekšā izpausties. Un tā būs brīnišķīga un liela dāvana no manis pasaulei.

Es palūgtu datoram radīt gleznu, kura attēlo mīlestību starp biti un ziedu. Nepadomājiet, ka es jokoju, tas ir ļoti nopietni un dziļi. Es vēlētos parādīt visiem, kāda uzticama dabiska saikne ir bitei ar ziedu un ziedam ar biti.

Tāpēc, ka bez bites zieds nespēj attīstīties, bet bite nespēj dzīvot bez nektāra, kuru saņem no zieda. Mēs vēlamies ieraudzīt, kā visi dabas elementi nedzīvajā, augu, dzīvnieciskajā līmenī viens otru atbalsta un palīdz. Tomēr arī visu citu saista vesela jūtu gamma – tas viss nav vienkārši.

Un es vēlētos to visu atklāt ar datora palīdzību un pašam datora procesā izjust radošumu. Parādīt, cik ļoti bite ir pateicīga ziedam, un zieds pateicīgs bitei, kāda tuvība starp tiem rodas, kā viena suga palīdz vairoties otrai.

Šāda savstarpēja palīdzība eksistē starp diviem dabas līmeņiem: starp augu valsti un dzīvniecisko. Un šādi ar datortehnoloģiju palīdzību mēs varētu atklāt ļoti dziļas attiecības dabā.

Rodas jautājums, vai nepieciešams šādas programmas ierobežot, lai tās nevarētu izmantot ļaunos nolūkos. Taču šāds ierobežojums iespējams tikai, pateicoties audzināšanai, jo būtībā mēs jautājam, kā ierobežot ļaunumu? Uz to ir tikai viena atbilde: nepieciešams pavairot labo!

No sarunas ar žurnālistiem, 22.05.2022.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa:

Nākamā ziņa: