Kur Zigmundam Freidam bija taisnība

Jautājums: Ja Zigmundam Freidam nebija atbildes uz jautājumu par dzīves jēgu, tas nozīmē, ka viņš centās cilvēku no šī jautājuma atslēgt?

Atbilde: Es gan neteiktu, ka Freids to nesaprata. Viņš vienkārši skaidri noteica robežas tur, kur šis jautājums bija reāli atrisināms no zinātniskā skatupunkta, no psihoanalītiķa ietekmes skatupunkta uz šo pasauli un reakcijas izpētīšanas, no psihologa mijiedarbības skatupunkta ar savu pacientu utt.

Tāpēc viņš rīkojas saprātīgi, sakot, ka mēs attiecamies pret materiālistisko psiholoģiju, kā pret zinātni.

Dižais kabalists Bāls Sulams atzina materiālistisko psiholoģiju, tāpēc ka tā strādā ar matēriju, pēta tās redzamās reakcijas un, pamatojoties uz to, pētījumu ceļā veido savu pieeju un attīstās.

Šajā ziņā mēs kā kabalisti esam draudzīgi un harmonijā ar psiholoģiju, ko nekādi nevar teikt par filosofiju, kura ir pilna ar pretrunām, savstarpēju antipātiju, atdalītību no sākuma līdz galam, lai gan kabalu māca filosofijas fakultātēs.

Zigmunds Freids šo problēmu saprata. Viņš vēlējās no psiholoģijas izveidot zinātni – ne velti viņš to dēvēja par psihoanalīzi, un tas viss bija izmēģinājumu veidā, viņš pats lietoja dažādas vielas, tai skaitā narkotiskās.

Tādēļ viņš teica, ka jautājums par dzīves jēgu iziet ārpus mūsu eksistences un tāpēc tas skaitās slimīgs, proti, tas ir nereāls, neveselīgs, raugoties no pētnieka skatupunkta, un tāpēc pret šo jautājumu nepieciešam šādi arī attiekties. Tur viņam ir absolūta taisnība.

No TV raidījuma „Tuvplānā. Vai Freidam ir taisnība?”

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: