Pasaule – realitāte vai ilūzija? 2. daļa

Vai mēs izzinām dabisko parādību būtību?

Materiālajā realitātē, kas tiek attēlota mūsu sajūtās, eksistē reālas parādības, kuru būtību mums nav dots izzināt pat iztēlē. Piemēram, elektrība un magnētisms, taču mēs nešaubāmies par to reālumu.

Mūsu zināšanas, to izpausme mūs absolūti apmierina, un mums nav absolūti svarīgi, ka mums nav ne vismazākā priekšstata par to būtību. (Bāls Sulams, „Kabalas zinātnes būtība”)

Mēs patiešām nesaprotam, kas ir elektrības vai jebkuras citas materiālas parādības būtība. Mēs novērojam tikai to sekas.

Piemēram, mēs zinām, kā strādāt ar elektrību, ar elektromagnētismu, lieliski tos izmantojam savā dzīvē, ikdienas gaitās. Taču patiesībā mēs nezinām, kas tas ir. Tomēr tas mums absolūti netraucē. Mēs turpinām ekspluatēt šīs dabas parādības, absolūti neiztēlojoties to būtību. Un mēs saprotam, ka to nezinām.

Vai tad mēs zinām, kas ir gravitācija, lai gan katrs to jūt? Pamēģiniet palēkties un jūs redzēsiet, kas tas ir. Mēs izmērām šo spēku, mācāmies, kā to pārvarēt. Taču, kas tas ir par spēku? Kas ir tā būtība? No kurienes tas nāk? Mēs nezinām. Gluži tāpat ar visām pārējām dabas parādībām.

Bāls Sulams raksta, ka mūsu zināšanas par to izpausmi mūs absolūti apmierina. Un, lai tās izmantotu, mums vairāk arī nevajag.

Mums galvenais, šīs parādības izmantot. Taču to iekšējo būtību mēs neizzinām, tāpēc ka daba mūs tādus ir radījusi. Mēs izzinām tikai to sekas mūsu sajūtās un ne vairāk.

Mēs, protams, varam aizdomāties, cik būtu labi uzzināt, no kurienes nāk magnētisms, elektrība, gravitācija un jebkuras citas dabas parādības. Taču tās visas no mums ir absolūti slēptas. Mēs esam tikai instrumenti, kuros šīs parādības izpaužas, un mēs jūtam to izpausmi.

Turpinājums sekos…

No nodarbības krievu valodā, 15.09.2019.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed