„Kā ērglis salidos tauta”

Sacels Dievs pret tevi tautu no tālienes, no zemes malas, kā ērglis salidos tauta, kuras valodu tu nesapratīsi. Nekaunīga tauta, kura bez cieņas izturas pret sirmjiem un jauniešus nežēlos. (Tora, „Devarim”, „Tavo”, 28:49 – 28:50)

Tevī sāk celties tādas egoistiskas īpašības, par kurām tu pat nenojauti. Tās iekaros tevi ar arvien jauniem egoistiskiem norādījumiem, un tu, neskatoties uz pretestību tām, tomēr pakļaujies. Un pakļaujoties tu kļūsti par vēl lielāku fanātiķi to izpildīšanā. Un tu to visu apzinies.

Tevī parādās ļoti interesanta iekšēja problēma. No vienas puses, tu dedz savā tieksmē izpildīt egoistiskos norādījumus, bet no otras puses, tev ir kauns, ir neiespējamības sajūta, bet tu tik un tā to dari.

Ir teikts: „Kā ērglis salidos tauta, kuras valodu tu nesapratīsi”. Tās ir jaunās egoistiskās īpašības, kuras atklājas cilvēkā, bet viņš tās pat nesaprot, tās instinktīvi valda pār viņu.

Un lai gan arī viņam bija kaut kāda saprašana par godīgumu, par pareizām attiecībām, par pienākumiem, – nekas nepaliek pāri ne attiecībā pret vecākiem, ne pret bērniem, ne pret sabiedrību. Egoisms valda viņā tieši un visā viņa būtības dziļumā.

No TV raidījuma „Grāmatu Grāmatas noslēpumi”, 19.12.2016.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: