Kāpēc cilvēkam nepieciešama ticība

Jautājums: Kāpēc cilvēkam kopš senseniem laikiem nepieciešams kaut kam ticēt?

Atbilde: Cilvēku uztrauc nākamās dienas neziņa. Dzīvniekiem šāds jautājums neparādās, tāpēc ka viņiem nav nemiera par to, kas notiks nākotnē. Dzīvnieks pakļaujas instinktam. Cilvēkam šāda instinkta nav, taču ir gluži otrādi nemiers, bailes un šaubas par nākotni.

Šāda nenoteiktība cilvēkā izsauc nepieciešamību ticēt kaut kam lielam, lai vismaz varētu cerēt uz viņa žēlsirdību, uz viņa līdzjūtību, uz viņa labvēlīgu attieksmi.

Cilvēks domā, ja viņš nespēj valdīt pār savu rītdienu, taču kāds var, tas nozīmē, ka cilvēkam nepieciešams ar šo kādu, kas valda pār cilvēka nākotni, izveidot labas attiecības. No tā radās dabas spēku dievināšana, kas rezultātā noveda pie reliģiju rašanās.

Reliģija radās cilvēces rītausmā. Var sacīt, ka nepieciešamība pēc ticības radās brīdī, kad pērtiķis pārvērtās par cilvēku, jo cilvēkam radās jautājums par to, kas viņu rīt sagaida un kā izskaidrot visu ar viņu notiekošo.

Cilvēku no dzīvnieka atdala tieši šīs bažas par nākotni: kas būs ar manu dzīvi, kāds ir tās mērķis? Un kaut arī šis jautājums parādās zemapziņā un ir nenoformēts, taču tieši ar šo jautājumu cilvēks atšķiras no dzīvnieka. Ticība cilvēkam ir nepieciešama, taču dzīvniekam šādas nepieciešamības nav.

No nodarbības krievu valodā, 25.09.2016.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: