Marksa prognozes sāk piepildīties, 6. daļa

Var sacīt, ka Karls Marks sasniedza lielus augstumus, viņš ir tik pat unikāls kā Bāls Sulams, tikai ne garīgajā līmenī. Marks bija cilvēks, kurš saprata pasaulē notiekošo procesu un kāda attīstība mūs sagaida.

Viņš veica šādus secinājumus atbilstoši sākotnējām pazīmēm, kuras viņa laikā parādījās, balstoties uz saviem darbinieku situācijas statistikas pētījumiem tekstila fabrikās.

Marks bija ekonomists un šajos jautājumos orientējās. Pēc sākotnējās egoistiskās attīstības simptomiem, ražošanas revolūcijas sākumā, parādoties mehanizācijai, kas notika, pateicoties tvaika mašīnām, kad vēl nebija elektrības, viņš saprata, kurp tas novedīs.

Viņš bija īsts ekonomists, salīdzinot ar visiem citiem ekonomistiem, kuri pētīja ar kādiem trikiem iespējams pumpēt vairāk dolārus.

Marks sajuta attīstības virzošo spēku, saprata, ka tas nāk no cilvēciskā egoisma un ne pie kā laba nevar novest. Tāpēc ir vērts jau sākotnēji sākt virzīties attīstības virzienā. Bāls Sulams arī apgalvoja, ka pēdējās paaudzes dzīve pamatosies uz vienlīdzību un vispārēju vienotību.

Tikai Marks to neredzēja no garīgā līmeņa kā Bāls Sulams, taču veica secinājumu kā ekonomists. Un viņš teica, ka nav vērts turpināt ekonomisko attīstību kapitālistiskā veidā, bet labāk sākt pārveidot sabiedrību pamatojoties uz vienlīdzības principiem.

Patiesībā Marks nedomāja, ka tas notiks uzreiz. Spriežot pēc viņa darbiem, viņš saprata, ka vispirms nepieciešama sagatavošanās, apmācība, lai paceltu proletariāta apziņu citā līmenī, jo viņa laikā strādājošie bija absolūti tumsoņas.

Šodien mēs beidzot sākam apgūt to par ko smējās pusotru simtu gadus. Laikabiedri Marksu nesaprata. Trīsdesmit, četrdesmit gadus pēc Marksa parādījās revizionisti, kuri visādā veidā Marksa metodi izkropļoja. Un Ļeņins un Staļins arī bija šo kļūdu sekas.

Taču pats par sevi Marksa „Kapitāls” ir pareģojums ekonomikā. Var nešaubīties, ka mūsdienu krīzes nosacījumos, tas iegūs jaunu dzīvi. Problēma ir tikai radušajos stereotipos pret Marksu, tajā, ka viņu asociē ar „marksismu” tā padomju interpretācijā.

Turpinājums sekos…

No sarunas par tēmu „Par aktuālu stāvokli pasaulē”, 02.12.2016.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed