Marksa prognozes sāk piepildīties, 3. daļa

Jautājums: Vai jūs uzskatāt, ka šīs pasaules varenie ieklausīsies jūsu brīdinājumos?

Atbilde: Viss mūsdienu skaistums ir tajā, ka šīs pasaules varenie zaudē vadīšanas spēju. Viņi sev ir izveidojuši sistēmu, cerībā, ka tā darbosies mūžīgi.

Tā ir sistēma, kura ar naudas un citu mākslīgu mehānismu palīdzību ļauj vadīt pasauli. Taču par cik šajā sistēmā viss tiek vērtēts naudā, tad tā ļoti ātri beidz pastāvēt. Kādu trīsdesmit, četrdesmit gadu laikā, mēs esam sapratuši, ka neoliberālisms ir bankrotējis un nevar turpināties.

No šīs sistēmas, sākot drukāt naudu bez kāda seguma, ir izveidota spēle. Šis burbulis jau sen būtu pārsprādzis, ja vien spēlē netiktu iesaistīta visa pasaule. Attīstītās valstis vilka aiz sevis citus un tādā veidā izdevās procesu paildzināt, taču šī sistēma pamatojoties uz egoistisko dabu vairs nedarbojas.

Pasaule spēj virzīties uz priekšu tikai saskaņā ar egoisma vai altruisma dabu: viens no diviem. Pasaulē eksistē tikai šie divi spēki. Un šodien mēs redzam, ka attīstība, pateicoties egoistiskai dabai ir noslēgusies. Karls Marks rakstīja par kapitālisma beigām, viņš jau tad redzēja šo perspektīvu.

Elitei daudzus gadus šo agoniju izdevās novilcināt, tam palīdzēja Pirmais un Otrais pasaules karš, kas ievērojami palēnināja kapitālisma bojāejas procesu. Taču pēdējos piecdesmit gadus, pateicoties viltus spēlei ar dolāriem, ražošanai un starptautiskai tirdzniecībai, kaut kā izdevās noturēties.

Tādā veidā Amerika un Eiropa iznīcināja savu ražošanu un nonāca līdz milzīgam bezdarbam. Reālais bezdarba līmenis ASV sastāda aptuveni 30%, taču atsevišķās Eiropas valstīs tas ir vēl augstāk.

Šajā virzienā vairs nav iespējams virzīties. Nav nejaušība, ka ASV vēlēšanās uzvarēja Tramps. Cilvēki, kuri notiekošajā kaut nedaudz orientējas saprot, ka šis ceļš ir nonācis strupceļā. Blefs, kas pamatojas uz meliem ekonomikā, tirdzniecībā, banku sistēmā, visam šim ziepju burbulim ir jāpārsprāgst.

Milzīgs daudzums bezdarbnieku ir katras valsts nopietna problēma un tam ir nepieciešams rast kādu risinājumu. Izņemot nodrošinājumu ar pārtiku, apģērbu, pajumti, viņiem nepieciešams sniegt arī piepildījumu, citādāk viņi pārvērtīsies par mežonīgiem zvēriem.

Eksistē cilvēciskās sabiedrības attīstības dialektika, kuru nav iespējams apturēt. Neviens visvarenākais valdnieks pēc savas vēlēšanās nevar uz mūžīgiem laikiem iesaldēt sabiedrību feodālās iekārtas līmenī.

Pienāk brīdis, kad tauta ceļas un gāž visus karaļus un vasaļus. Šodienas elite neredz briestošās situācijas nopietnību, līdzīgi Marijai Antuanetei, kura izsalkušajai tautai ieteica ēst kūkas, ja nav maizes. Rezultātā, tas var beigties ar lieli sprādzienu.

Saprotams, ka šodien elite ir daudz gudrāka un viltīgāka, nekā iepriekšējie monarhi. Tā sabiedrību ietekmē caur masu medijiem, kurus tur savās rokās un piebaro sabiedrību ar narkotikām. Taču tas jebkurā gadījumā nelīdzēs, tas tikai nedaudz piebremzēs tautas nonākšanu kritiskā situācijā. Vispārējo procesu nav iespējams pagriezt atpakaļ.

Mūsu egoisma attīstība ir noslēgusies. Kapitālisms ir iekārta, kas pilnībā ir veidota, lai izmantotu egoismu visos tā veidos. Tāpēc elite gūst varu pār masu medijiem, valdību, tiesu un visu izmanto tikai savās interesēs, lai visus ekspluatētu. Taču tam ir robeža un mēs līdz tai esam nonākuši.

Rezultātā elite no tautas attālinās, tai gandrīz neko neatstājot un tauta pārvēršas par milzīgu spēku no lejas, kurai nav ko zaudēt, „izņemot savas važas” kā rakstīja Marks. Tie ir tie, kurus viņš dēvē par „proletariātu”.

Lai gan, es nedomāju, ka amerikāņu tauta izies ielās, lai rīkotu asiņainu revolūciju. Visdrīzāk viņi spiedīs uz valdību. Protams, iespējamas arī nelielas nekārtības, taču līdz pilsoņu karam, kā tas bija Francijā un Krievijā, lieta nenonāks.

Turpinājums sekos…

No sarunas par tēmu „Par aktuālu stāvokli pasaulē”, 02.12.2016.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed