Kādam nolūkam nepieciešami baušļi?

Jautājums: Kādu vietu garīgajā darbā ieņem fiziska baušļu pildīšana?

Atbilde: Visi baušļi ir tikai garīgo likumu izpausme mūsu pasaulē. Diemžēl to fiziska pildīšana nedod nekādus rezultātus.

To apstiprina fakts, ka neskatoties uz to, ka divu gadsimtu garumā ebreji ir pildījuši baušļus, mūsu stāvoklis tikai pasliktinās.

Likumu grāmatā „Šulhan aruh” ir daudz noteikumu, kuri stāsta par mīlestību pret tuvāko, par cilvēku pareizu, labu savstarpējo attieksmi. Taču mēs tos ignorējam it kā tie būtu rakstīti maziem bērniem, nevis mums.

Pieņemsim, mēs uzskatām, ka pats galvenais ir roku apmazgāšana. taču šis rituāls stāsta par to, ka mums savas rokas jāattīra no egoisma, no vēlmes sagrābt savās rokās visu pasauli. Uz visiem pārējiem baušļiem attiecas tieši tas pats.

Sacīts, ka „Bauslis bez pareiza nolūka ir miris”. Tāpēc, ja mēs tos pildīsim tikai fiziski, tad diemžēl neko labu nesaņemsim, tikai arvien vairāk augošu egoismu, kas arvien vairāk sašķeļ tautu, ieskaitot ticīgos.

Mēs esam nonākuši stāvoklī, kad atgriešanās pie savstarpējās saiknes nosacījumiem ir obligāta, bez tā cilvēce sevi novedīs līdz bojāejai. Un ja mēs ieskatīsimies mūsu viedo grāmatās, tad redzēsim, ka viņi stāsta tieši par savstarpējo saikni.

No lekcijas Ņujorkā, 20.07.2015.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed