Kaķa laime

Jautājums: Ko nozīmē 49 nešķīstie vārti, kurus iziet pirms iziešanas no Ēģiptes?

Atbilde: Mēs cenšamies pārvarēt savu egoismu un nevaram. Mēģinām vēlreiz un atkal neveiksmīgi. Tā mēs cenšamies atkal un atkal, līdz saprotam, ka mēs nemaz nevēlamies iziet caur šiem vārtiem, proti, pārvarēt mūsu egoismu. Šim nolūkam mums nav ne mazākās iespējas un nav spēka. Stāvoklis ir pilnīgi bezcerīgs.

Egoisms, tāpat kā šodien, mūs aizvilina ar dažādām muļķībām, ar kurām mēs cenšamies piepildīt savu dzīvi. Ar ko tad šī dzīve atšķiras no kaķa dzīves, izņemot to, ka kaķis jūtas labi? Vakar bija skaidrs laiks, viņš sildījās saulītē. Barība ir – kaķis paēd un guļ, un vairāk viņu nekas nesatrauc.

Taču cilvēkam, lai justos apmierināts, nepieciešams tūkstoš reiz vairāk par kaķi. Kurš tad ir laimīgāks: cilvēks vai kaķis? Acīmredzot kaķis ir laimīgāks. Viņš visu laiku guļ saulītē, zina, ka saimnieks vienmēr viņu pabaros un nav par ko raizēties.

Kaķis nievājoši skatās, kā saimnieks pastāvīgi skraida gan uz darbu, gan tūkstoš citās darīšanās. Viņš ir neizpratnē, kādēļ cilvēki izveidojuši tādu nemierīgu dzīvi, kālab tā rosīties, katru dienu darot vienu un to pašu: bērnudārzs, darbs, veikals, mājas, gatavo ēdienu, paēd un dodas gulēt, lai no rīta sāktu visu no jauna. Vai tad ir vērts visu gadu tā riņķot, lai vienreiz izpelnītos brīvu nedēļu un aizbrauktu kaut kur atvaļinājumā.

Turpretī kaķis guļ visu dienu, aplaiza pats sevi un viņam ir labi. Kurš tad no mums ir laimīgāks, kurš pilnīgāks? Protams, ka kaķis, bet cilvēks – visnelaimīgākā būtne, kā teikts par Ēsavu: „Viņa roka pār visiem, bet visu rokas pār viņu”.

No nodarbības pēc Rabaša raksta, 08.04.2015.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed