Objektīva realitāte jeb kopējie maldi?

Jautājums: Zinātniskajos pētījumos cenšas maksimāli izslēgt cilvēciskā faktora ietekmi uz eksperimenta rezultātiem. Kādēļ tad kabalas zinātne, gluži pretēji, cilvēku liek pašā izmeklējuma centrā un visu veic caur cilvēku?

Atbilde: Tas ir acīmredzami, ka viss ir atkarīgs no realitātes uztveres, bet mēs par to pastāvīgi aizmirstam. Mēs saprotam, ka mūsu sajūtas ir viss, kas mums ir. Taču mūs maldina tas, ka apkārtējie redz to pašu pasauli, visi piekrīt šai bildei un tādēļ mums liekas, it kā tas nav atkarīgs no mūsu sajūtām.

Tur arī slēpjas kļūda. Mums liekas, ka, ja septiņi miljardi redz vienu un to pašu, tad tā ir objektīva aina. Tomēr, pieņemsim, mēs visi skatāmies uz objektu, kas lido gaisā un sakām, ka tā izmērs ir divi metri. Visi mēra un tam piekrīt. Pēc tam tas tuvojas, un visi redz, ka tā izmērs ir divi kilometri. Taču līdz tam mēs visi mērījām un piekritām diviem metriem, lemjot, ka tā ir īstenība.

Pasaules ainu mēs uztveram kā īstenību, nevis kā nosacītu, balstoties tikai uz kopējo viedokli. Mēs nepievienojam to, ka tā eksistē tikai nosacīti, mūsu uztveres orgānos un tas ir ļoti svarīgs papildinājums. Lai gan mūsu pasaulē tas nepavisam nav vajadzīgs – tikai tad, ja mēs vēlamies pētīt patieso objektīvo realitāti ārpus šīs pasaules.

Mūsu pasaulē objektīva realitāte ir tas, ko domā vairākums.

No pārraides „Pasauļu tikšanās”, 12.05.2014.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: