Laiks izklīdināt maldus par kabalu

Pastāv lieli maldi par to, kas ir kabalas zinātne. Cilvēki domā: „Kālab mācīties kabalu: vai tad mums ir interesanti zināt, cik eņģeļu debesīs un kā viņus sauc? Vai tad ir svarīgi, kā saucas pasaules, parcufim, sefirot? Kamdēļ sēdēt un mācīties tādas nepraktiskas lietas, kas neattiecas uz reālo dzīvi?”

Mēs atveram grāmatu un lasām: „Pirms tika radīti visi radījumi, bija tikai augstākā bezgalīgā gaisma, kas piepildīja visu Universu…” Kur tas viss atrodas? Tas ir tik tālu no mums, ne mūsu pasaulē un Visumā, ne šajā kosmiskajā telpā, kurā eksistējam mēs visi un mūsu Zemeslode, Saule un visas zvaigznes. Tas viss ir pilnīgi abstrakts un atrauts no mūsu pasaules.

Tajā nav redzams nekāds praktisks labums, konkrēti līdzekļi, kas ļautu uzlabot mūsu dzīvi un veikt kādas darbības. Mums tiek piedāvāts vienkārši „mācīties” – kāda tad no tā jēga?

Un turklāt vēl klīst baumas, ka no šīs pārāk abstraktās mācīšanās var savainot prātu. Tajā pašā laikā Talmuda un baušļu („Šulhan Arux”) apgūšana ļauj realizēt mācības praktiskajās darbībās, labāk organizēt savu dzīvi, sniegt bērniem labu izglītību un audzināšanu, lai viņi ietu tēvu pēdās.

Pieņemts domāt, ka reliģija dod cilvēkiem labumu, turpretī kabala it kā līdzinās kaut kādai filozofijai. Kālab parastam cilvēkam tā ir vajadzīga? Tāds ir izplatītākais viedoklis, kas valda pasaulē.

Vai arī cilvēki domā, ka ar kabalas palīdzību var darīt brīnumus, iedarbināt pārdabiskus spēkus. Un tad kabala šķiet vēl bīstamāka, jo tu it kā nodarbojies ar mistiku un vari nodarīt ļaunu sev un citiem. Tādēļ cilvēki ir pret to, lai vispār kāds ar to nodarbotos, jo kas zina, ko tu vari izdarīt – ja nu tu iegūsi piekļuvi tādai „sarkanai pogai”, ar kuru palīdzību var uzspridzināt visu pasauli?

Taču visi šie maldi ir pilnīgas neinformētības sekas. Cilvēki nesaprot, ka kabala ir vispraktiskākā zinātne, nodarbojoties ar kuru, var piesaistīt gaismu, kas atgriež pie avota.

To tik tiešām ir grūti izskaidrot. Pat tie, kuri atnāk mācīties, sākumā nesaprot, ko viņi īstenībā grib un kādēļ ir atnākuši. Cilvēkam pakāpeniski, pēc vairākiem mācību gadiem, atklājas, ka kabala ir tikai praktiska metodika. Tāpēc, ka ar tās palīdzību mēs atmodinām vienīgo spēku, kas mūsu pasaulē visu maina – spēku, ko dēvē par „augstāko gaismu”.

Taču, ja mēs nepiesaistām, nepievelkam šo gaismu, tad tā darbojas atbilstoši savai programmai. Un tad vienalga tā valda pār mums, bet tikai ne visai patīkamā formā, kas nav vēlama ne augstākajam spēkam, ne cilvēkam.

No nodarbības: no Bāla Sulama vēstules, 08.01.2015

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa:

Nākamā ziņa: