Apvērsuma punktā

No raksta „Nav neviena cita, izņemot Viņu” („Šamati”1. raksts): Un tikai tam, kurš patiešām vēlas pietuvināties Radītājam, sniedz palīdzību no augšienes, neļaujot viņam apmierināties ar mazumu un palikt maza, nesaprātīga bērna pakāpē… Tikai, ja cilvēkam patiešām ir īsta vēlme.

Vai tad ir iespējams, lai cilvēkam būtu patiesa vēlme? Man jāsajūt pašam sevī, savā sirdī, jāizanalizē ar prātu, cik lielā mērā katru savas dzīves mirkli es esmu virzīts uz to, lai tikai sevi pasargātu, gūtu labklājību.

Galvenais, lai neviens mani neaizskartu, neaizvainotu mani. Es uztraucos tikai par to, kā izsargāties no visa mani aptverošā ļaunuma, no apdraudējumiem, kas man uzglūn no visām pusēm.

Ja es sajutīšu, cik ļoti es esmu koncentrējies uz šo sevis sargāšanu, tad sapratīšu, ka tas saista visu manu uzmanību. Un pat mana vēlme atklāt Radītāju nāk no tā paša nodoma, vēl vairāk uzlabot savu stāvokli. Taču es neesmu spējīgs atbrīvoties no sava dzīvnieciskā pašsaglabāšanās instinkta.

Tad es arī pieņemu lēmumu, ka man no tā ir jāatdalās, vienkārši jāatrauj sevi no šīs rūpes par personīgo labsajūtu. To nosaka tikai tas, cik svarīgs man kļūs Radītājs salīdzinājumā ar mani pašu.

Kad manī nobriedīs šāda vēlme, lēmums, nepieciešamība, es sākšu ienīst „savu ķermeni”, tas ir, egoismu, kas piespiež mani pastāvīgi pārdzīvot un rūpēties par sevi. Tad manī pamodīsies vēlme, lūgšana, kliedziens, lūgums par to, lai Radītājs mainītu manu dabu un es sāktu rūpēties par Radītāja diženumu, par mīlestību pret tuvāko kā pret sevi pašu – vairāk, nekā par sevi pašu. Sevi pašu es sākšu redzēt tikai kā līdzekli, kas paredzēts atdevei tuvākajam.

Pie tāda iekšēja apvērsuma man jānonāk, lai es būtu gatavs uz visu. Tas ir kritiskais punkts, kur es izlemju, ka labāk nāve nekā tāda dzīve, ja es nespēšu rūpēties par citiem vairāk kā par sevi pašu. Es uztveru savu egoistisko, dzīvniecisko stāvokli tik nicinoši, ka vienkārši man ir nepieciešams to mainīt.

Mēs esam ļoti tuvu šim pagrieziena punktam – tie, kas to vēl nav izgājuši. Tādēļ nepieciešams tam pievērst īpašu uzmanību.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed