Visuma bērni, 1. daļa

Jautājums: Iziesim „atklātā kosmosā” – visumā, kurš pēc būtības ir devis mums dzīvību. Visums ir universa sistēma, kas sastāv no matērijas un enerģijas. Tā aptver visu mums zināmo pasauli, iekļaujot telpu un laiku.

Visums ir dinamisks. Saskaņā ar Lielā sprādziena teoriju tas evolucionē no sākotnējā punkta, pakāpeniski izplešoties. Visuma procesi noris miljardiem gadu un pakļaujas likumiem, kurus pēta mūsdienu zinātne. Kopumā, ko mēs varam gūt no tā, ko zinām par Visumu?

Atbilde: Pirmkārt, kaut ko pētot, vajadzētu noteikt pētnieka būtību. Pētnieks ir cilvēks, kurš arī ir dabas, Visuma, globālās sistēmas daļa.

Tālāk ir jāsaprot, kādi pētniecības līdzekļi ir mūsu rīcībā. Šeit parādās mūsu pirmā kļūda: mēs uzskatām, ka spējam objektīvi izpētīt dabu.

Starp citu, kā jau bija teikts, mēs paši esam tās daļa, turklāt pietiekoši defektīva un ļoti subjektīva. Tas, kas attiecībā pret mums ir labi, to mēs cienām, cildinām, bet kas – slikti, gluži pretēji, noniecinām, apspiežam. Un tas notiek zemapziņā.

Turklāt mēs esam ļoti ierobežoti savās sajūtās, sajūtu orgānos un nevaram zināt, kur tie mūs pieviļ, ko vilto. Savas analītiskās īpašības, spēju analizēt un salīdzināt mēs arī nespējam „pieķert”, kad tās kļūdās. Nespējam, jo mums ir atņemti pārbaudes kritēriji – mums vienkārši nav ar ko pretstatīt savu prātu un savas jūtas.

Ja mēs vismaz esam gatavi atzīt savu ierobežotību, tas jau ir labi. Mēs taču apzināmies, ka nav nekā absolūta mūsu uztverē un nekad mēs nespēsim izprast Absolūtismu. Ja mēs varam kaut ko izpētīt, tad tikai zemāk esošus līmeņus – nedzīvo, augu un dzīvnieku dabu. Tā nav sasniegusi mūsu līmeni, un tāpēc daļēji mēs to varam izpētīt.

No otras puses, paši sevi mēs izpētīt nevaram. Jo jebkura lieta tiek izprasta tikai vadoties no augstāka pakāpiena. Tikai tā mēs varam izzināt tās sakni. Tādējādi sevi mēs nezinām, jo mūsu sakne – spēks, ir daudzkārt augstāka programma salīdzinājumā ar mums. Cēloņi, kas iedzīvināti mūsu būtības pamatā, mums nav izzināmi.

No 308. sarunas par jauno dzīvi, 02.03.2014.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Nākamā ziņa: