Īsie stāsti. Vai ir bijuši grēku plūdi?

Viss, par ko rakstīts Torā, notika garīgajā līmenī, taču Toras personāži dzīvoja īstenībā un bija kabalisti. Tāpēc Torā izklāstīts tikai par cilvēka augšupeju uz garīgo pasauli un aprakstītas nevis materiālās dzīves parādības un notikumi, bet cilvēka iekšējais ceļš Radītāja izzināšanā.

Tādējādi Ādams un pēc tam Noass bija reāli cilvēki, kas dzīvoja uz Zemes un savās kabalistiskajās skolās apmācīja cilvēkus, kurus dēvēja par viņu dēliem vai pēctečiem.

Ņemot vērā, ka notikumi, kas aprakstīti Torā, norisinājās garīgajā līmenī, nevar sacīt, ka tie visi notika materiālajā pasaulē.

Piemēram, vai patiešām bija grēku plūdi? Protams, daudzu tūkstošu gadu ilgajā cilvēces attīstībā notika dažādas kataklizmas. Taču stāstā par grēku plūdiem tiek runāts par divām ūdens stihijas īpašībām – par labo atdeves īpašību, ko personificē ūdens (labā puse) un par ūdens ļauno spēku, kas iznīcina, posta, izraisa cunami utt. (kreisā puse).

Tieši par to, bet nevis par globālo dabas katastrofu tiek klāstīts stāstā par Noasu.

Torā stāstīts par to, ka cilvēks saprata, kādā veidā viņam jāpaceļas virs tiesas īpašības – spēka, kurš atrodas ūdenī un ar kādas attieksmes palīdzību pret šo spēku viņš varētu sevi pareizi realizēt tajā: izveidot šķirstu – pareizu noslēgtu vidi, kurā ūdens īpašības viņam kļūs labas, nevis skarbas un nāvējošas.

Šajā vadības sistēmas izzināšanas pakāpē Noass izdarīja lielu atklājumu, kas nakamajām kabalistu paaudzēm apgaismoja, kā iespējams visraupjākos, briesmigākos, draudošos dabas spēkus pārvērst labvēlīgos un lietderīgos.

Pirms Noasa cilvēki bija bezpalīdzīgi dabas priekšā, kā mazi bērni. Taču šī metodika sniedz iespēju pieradināt draudošo dabas spēku. Tāpēc Noasa pakāpe bija nepieciešama cilvēces ceļā, lai izzinātu un pārvaldītu visu vadības sistēmu.

No TV pārraides „Īsie stāsti”, 1. d., 15.10.2014.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed