Trimda: uz gaismas un tumsas robežas, 3. daļa

Jautājums: Vai pēc Pirmā tempļa nopostīšanas ebreju tauta paliek trimdā kā Izraēlas tauta šo vārdu garīgajā nozīmē?

Atbilde: Tauta saprot, ka neko nevar izdarīt pret egoismu, kas patlaban tajā valda. Tas ir fiksēts vēstures grāmatās un hronikās.

Par šo tēmu ir milzīgs daudzums materiālu, turklāt tie sarakstīti tieši tajā laikā, nevis pēc tam – tos sarakstījuši potenciālie dalībnieki, nevis pētnieki.

Starp ebrejiem bija ļoti attīstīta rakstība: literatūra, hronika. Tā gāja no paaudzes uz paaudzi, pieraksti saglabājās, tika sistematizēti, klasificēti un tādējādi saglabājās gadsimtiem ilgi.

Tad, lūk, cilvēki saprata: „Starp mums nav Radītāja!”

Jautājums: Un tomēr, ar ko tauta dodas trimdā? Ko tā nes? Iepriekš bija Ābrama princips un kas palika tagad, pēc krituma?

Atbilde: Cilvēki lieliski atceras savu vēsturi. Tas nav pilnīgs atmiņas trūkums, kā pēc sitiena pa galvu. Turklāt arī pats kritums nenotiek momentāni, bet pakāpeniski: tauta lēnām „atdziest”, atstājot savu iepriekšējo stāvokli, nepārtraukti bez panākumiem cenšoties tajā atgriezties.

Lūk, tā: tu centies turēties pie pagātnes, bet nevari. Taču, turklāt tiecoties atgriezties pie tās un negūstot rezultātu, tieši no šīs vietas tu sajūti un to apgūsti – uz karstām pēdām pēc pārdzīvotā.

Tāpat arī notiek gaismas sadalījums parcufā un iziešana no tā – TANTA. Pēdējos posmos, kad viss paiet, paliek tikai atmiņas, bet tās vēl ir svaigas, tās vēl tiek dēvētas par „tilpnēm” (kelim), un tās ir pareizas tilpnes, pareizas sajūtas, kas nosaka notiekošo. Tu tikai tagad saproti, kādā stāvoklī esi atradies. Tajā atrodoties, tu to nesaprati…

Mūsu dzīvē arī tā mēdz būt. Gadās, mēs sakām cilvēkam: „Pēc tam tu atcerēsies, pēc tam tu sapratīsi…” Tas nozīmē, ka kaut kas tomēr paliek, kad sāc zaudēt savu „ieguvumu” un vairs nevari apturēt šo zaudējuma tendenci.

Turpinājums sekos…

No TV raidījuma „Babilona vakar un šodien”, 6. daļa, 03.09.2014.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed