Ko nespēj prāts, to dara laiks

Jautājums: Strādājot ar egoismu, mēs pastāvīgi to apmānām. Vai tieši par to tiek klāstīts Torā?

Atbilde: Es neteiktu, ka darbs ar egoismu ir apmāns, drīzāk – egoisma pareiza izmantošana. Pats egoisms pret sevi pašu ir bezspēcīgs kā bērns, kurš dusmojas un neko ar to nevar darīt. Tāpēc mums ir dota Tora, lai mēs varētu mūsu ego apgriezt uz otru pusi. Tā ir visa ideja.

Galvenais to uztvert. Tam tiek veltīti gadi, reizēm pat desmitgades. Daži no maniem skolniekiem, kuri studē 15 gadus, tikai patlaban sāk to uztvert.

Mans skolotājs Rabašs stāstīja, ka viņa tēvs, Bāls Sulams, kuru mocīja iekšēji jautājumi, reiz no sava skolotāja plauktiņa  paņēma uz labu laimi grāmatu un to atvēra. Taču mēs zinām, ka nav nejaušību – tā bija Ari grāmata „Pasaules koks”. Un lai gan viņa skolotājs, rebe no Pursovas, aizliedza viņam to aiztikt, viņš saprata, ka tieši tas ir viņam vajadzīgs. Viņš atrada savu grāmatu, taču nezināja, ka viņam būs nepieciešami 20 gadi, pirms viņš sāks saprast, kas tajā sarakstīts.

Šis stāsts izraisīja uz mani lielu iespaidu, kas robežojas ar izmisumu: „Ja man pašlaik ir 30, tātad kaut ko es spēšu saprast tikai 50 gados!”.

No otras puses, attīstību nevar apturēt, tā turpinās un to pat ir iespējams paātrināt. Tomēr, lai cik stipri gribētos, tas prasa laiku, jo mūsu attīstība notiek šajā pasaulē, miesā, kaulos, nervos. Dzīvnieciskās matērijas inerce velk mūs atpakaļ, neļaujot veikt garīgo lēcienu.

Visi kabalisti, lai kādi viņi būtu, jebkurā gadījumā iziet šos stāvokļus. Tāpēc ir jāsēj sevī garīgie graudi.

Ja kaut kur izpaužas ļaunums, tad tikai tādēļ, lai tevi attīrītu un pārveidotu, lai tu varētu būt „iesēts zemē un augt”. Turklāt nevajag asociēt sevi ar negatīvajām īpašibām. No tām ir jāatsakās un jāvēro tās no malas. Tad tu spēsi „palikt sevi zem dušas”, kas tevi nomazgās un attīrīs, veicināt, lai tevi „iedēstītu zemē” un palūgt vēl vairāk.

No TV pārraides „Grāmatu grāmatas noslēpumi”, 18.02.2014.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: