Katru dienu tie paši jautājumi un atbildes

No Rabaša raksta „Un tu, Israēl”: pastāv starpība starp tiem, kuri strādā atdeves dēļ un tiem, kuri strādā atalgojuma dēļ. Tas, kurš strādā atdeves dēļ, katru dienu savu darbu sāk no jauna gan prātā, gan sirdī un nevar saņemt nekādu atbalstu no pagājušās dienas.

Viņam nav citas izejas, kā katru dienu tikai atjaunot darba pamatus, tas ir, iemeslus, kas liek viņam mērot īstenības ceļu. Katru dienu viņam it kā sevi jāpierunā, ka ir vērts būt par Radītāja darbinieku. Katrreiz, uzsākot darbu, ķermenis viņam prasa paskaidrot, kāpēc viņam liek atdot visus savus spēkus Radītāja labā. Un jādod viņam atbilde, pretējā gadījumā ķermenis atsakās strādāt. Tāpēc katru dienu turpinās tie paši strīdi, tie paši jautājumi un tās pašas atbildes.

Ja cilvēks studē Toru, raida lūgšanu un veic labus darbus, taču netceras, ka darba mērķis ir atdeve, tad viņam nav grūti strādāt. Tāpēc, ka tādā gadījumā viņš rīkojas kā lielākais vairākums. Taču tad, kad piepeši atcerēsies par mērķi, tad pasaule viņam acumirklī apdzisīs, jo tas ir pretstatā viņa ķermeņa interesēm, proti, mīlestībai pret sevi pašu.

Un tad viņam nav ko atbildēt savam ķermenim, izņemot to, ka tas ir likums un Radītājs vēlas, lai viņš ticētu, ka tas tiek darīts viņa labā un, pateicoties tieši darbam sirdī un prātā, cilvēks sasniedz pilnību. Tad arī viņa ienaidnieki kļūs viņa sabiedrotie. Tas tiek dēvēts „par darbu no visas sirds – ar divām būtībām: labo un ļauno sākotni”.

Tātad mums katrreiz nepieciešams no jauna gatavot sevi darbam – katru dienu. Par vakardienu tiek dēvēts iepriekšējais stāvoklis, nevis noriets vai rītausma. Iespējams, „diena” kādam iestāsies naktī vai vienas kalendārās dienas laikā viņš izies tūkstošiem „dienas” un „nakts” stāvokļu. Taču nepieciešams sevi pastāvīgi tam gatavot: radīt sev tādu apkārtējo saskarsmes loku, ieradumus, dienas kārtību, lai prastu pēc iespējas ātrāk „pacelties augšup” un strādāt naktī it kā tā būtu diena.

Tas viss ir atkarīgs no saskarsmes loka. Taču cilvēkam ikreiz nāksies sākt no nulles: no jauna novērtēt darba svarīgumu, iemeslus, atbalstu un tādā veidā virzīties uz priekšu.

No sagatavošanās nodarbībai, 18.11.2013.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: