Izvēlos sarežģīto ceļu

Jautājums: Kāpēc sacīts, ka „garīgajā nav vardarbības”, proti, nav iespējams ar spēku piespiest izpildīt garīgās darbības, taču, no otras puses, teikts, ka „viņu piespiež, līdzko viņš pats vēlēsies”?

Atbilde: „Garīgajā nav vardarbības” nozīmē, ka, atrodoties jau uz garīgām kāpnēm, pacelties no viena pakāpiena uz otru ir iespējams tikai sasniedzot pilnīgu brīvību. Tas ir, tev jākļūst brīvam no visa, ieskaitot Radītāju, un jābūt spējīgam veikt neatkarīgu darbību.

Tu nonāc tādā situācijā, kad vari darīt visu, ko vēlies, un pats nosaki sodu un atalgojumu. Tu redzi, ka lai kādu darbību tu veiktu, – Radītājam tuvāku vai tālāku, labu vai sliktu – nesaņemsi ne atalgojumu, ne sodu. Un daudzkārt vieglāk veikt darbību pret pašu Radītāju, taču, neskatoties ne uz ko, tu tiecies Viņu sasniegt un pūlies kāpināt Viņa nozīmību, lai veiktu darbību Viņa dēļ, atdeves īpašības dēļ. To dēvē par brīvo izvēli.

Gribas brīvība paver cilvēkam iespēju patiešām kļūt neatkarīgam no visa, ieskaitot Radītāju. Tur, šajā punktā var sacīt, ka „garīgajā nav vardarbības”. Tieši tur cilvēks izvēlas, ka grib pielikt pūles, strādāt Radītāja dēļ. Viņš it kā izvēlas grūtāko ceļu.

Gribas brīvība ir vidējā līnija, Tiferet vidējā trešdaļa, ļoti smalks līdzsvars, gluži kā jutīgu svaru mēlīte starp diviem līdzsvarotiem labestības un ļaunuma spēkiem, svētību un nešķīstību.

Izvēles brīvība nav iespējama, ja es ko bīstos, kaunos vai pārāk spēcīgi vēlos saņemt atalgojumu. Izvēle var notikt tikai tādā gadījumā, ja esmu pilnīgi brīvs no visām bailēm un aizdomām un no visas baudas, kas spīd man priekšā. Šis stāvoklis jāizveido no vairākiem faktoriem. Tad, kad esi to izveidojis, jāizlemj, ko ar to darīt. Turklāt, ja esi kļuvis pilnīgi neitrāls, tad kā spēsi rīkoties, uz kāda pamata pieņemsi lēmumus?

Tad, kad patiešām esi sasniedzis šādu brīvu stāvokli, tad tu izvēlies pūles. Tur, kur tev ir iespēja pielikt pūles, tas arī ir pareizais ceļš. Tātad tavs egoisms tev parāda, kur atrodas patiesība. Tieši egoisms tevi paņem aiz rokas un atved pie Radītāja. Egoisms tev parāda, ka ja tu iesi šajā virzienā, tev nāksies papūlēties, lai pārvarētu egoisma noliktos šķēršļus.

No nodarbības: no Rabaša raksta, 08.10.2013.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: