Vai mēs protam mīlēt?

Kongress Sanktpēterburgā, ievadnodarbība

Jautājums: Mēs visi, principā, protam mīlēt: kāds bērnus, kāds vīru, sievu. Kāpēc, sapulcējoties kopā, mums nav viegli ieguldīt šeit jūtas, lai gan it kā mums būtu mērķis, nolūks?

Atbilde: Tāpēc, ka mūsu nolūki, kas vērsti uz visu, izņemot to, ar ko mēs nodarbojamies, ir egoistiski un tāpēc tie iet unisonā ar mūsu būtību, tajā pašā virzienā. Man ir nolūks remdēt slāpes un es padzeros. Tas nozīmē, ka es apmierinu savu vēlmi, turklāt nolūks palīdz realizēt vēlmi.

Turpretī šeit, gluži otrādi, nolūks ir pretstatā manai vēlmei. Tas ir, es mainu savas vēlmes uz pretējām ar nolūka palīdzību, tās inversēju un tāpēc mēs ejam pret savu dabisko būtību. Tas ir milzīgs iekšējs darbs, kas prasa milzīgu koncentrēšanos, biedru atbalstu, pieredzi.

Pie tam cilvēki iziet no sevis, viņi nesaprot, kā tādā gadījumā viņi var sevi noorientēt. Septiņi miljardi planētas iedzīvotāju, visas valstis un civilizācijas darbojas absolūti egoistiski attiecībā viens pret otru. Te piepeši mēs runājam par to, ka tomēr vajadzētu realizēt bībelisko bausli „mīli savu tuvāko”.

Taču, kādā veidā? Pat grupā to nav viegli izdarīt, nerunājot jau par lielāku apjomu, Visuma mērogā. Taču citādā veidā mēs sevi nespēsim izlabot, citādā veidā mēs sevi nespēsim mainīt. Mēs to veiksim vai ar ciešanu palīdzību, ja tās gaidīsim, vai arī paši, izsaucot uz sevi gaismu.

Ja mēs koncentrēsimies uz pareizu rīcību, tas ir, kopā, maksimāli sapulcējušies, piepūloties, koncentrēsimies un nolūku un darbību, tad spēsim gūt panākumus. Galvenais – pirmoreiz veikt šādu darbību. Pēc tam tu jau sāc saprast, kā tas notiek.

Jautājums: Kāpēc mēs mīlam bērnus? Kas tās par jūtām?

Atbilde: Tas ir dzīvnieciskais instinkts. Tāpat, kā dzīvnieks mīl savus mazuļus, tāpat arī cilvēks mīl savus bērnus – svešus jūs nemīlat, jūs mīlat savus. Turpretī iemīlēt svešu bērnu jūs spēsiet tikai tad, kad sevi izlabosiet. To mēs tiecamies sasniegt.

Lai šo procesu paātrinātu, mums nepieciešams sapulcēties kopā un vienam otru ir jāatbalsta. „Sapulcēties kopā” – nozīmē mēģināt savienot abpusējus nolūkus, pūliņus – tādā veidā, lai pārstātu sajust sevi, bet justu visus pārējos. Ja jūs piespiedīsiet sevi to izdarīt, jūs atklāsiet, ka visi citi jau sen atrodas šajā stāvoklī un gaida tikai jūs.

No nodarbības pirms kongresa Sanktpēterburgā, 11.07.2013.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: