Par gardu un veselīgu ēdienu

“Ēdienu nepieciešams rūpīgi sagremot, saņemot baudu, un pateikties par to Visaugstākajam. Jāēd klusējot, savu biedru pulkā vai ģimenes lokā, katru brīdi jūtot pateicību”. (Rambams)

Šo postulātu apstiprinās jebkurš mūsdienu dietologs.

Taču ir labi, ja man ir pusstunda pusdienas pārtraukumam: desmit minūtes, lai aizskrietu pēc fāstfuda un desmit minūtes, lai atskrietu atpakaļ. Tur starp divām bulciņām man ieliks salātlapiņu, kotleti no zirga gaļas un tas viss man jāsagremo lēni, ar pateicību, labu cilvēku lokā, izbaudot aromātu, klausoties mūziku, guļot uz kreisā sāna?

Šodien mūsu apkārtējā vidē tas ir tik nereāli, gluži kā lasīt grāmatu par gardu un veselīgu ēdienu, kurā ir daudz novēlējumu un padomu. Taču, kurš tos var ievērot? Kurš ar to var nodarboties?

Es ceru, ka nākotnē cilvēki saņems racionālu ēdienu – pareizi piemeklētus racionālus produktus ar pietiekamu visu vitamīnu un minerālu saturu, kas cilvēkam nepieciešami. Bez tam būs pietiekami laika, lai to visu lietotu uzturā pareizā veidā.

Starp citu, mans skolotājs tieši tā arī darīja. Maltītēs mēs praktiski nesarunājāmies, turklāt tās ilga kā minimums pusstundu, daudzkārt arī 40 minūtes. Interesanti, ka viņš nekad nedzēra ēšanas laikā un nekad nesarunājās, tikai ja īsumā.

Maltīšu laikā viņš pastāvīgi klusēja un koncentrējās, lēni sagremoja barību, jo domās viņš atradās noteiktā procesā. Esmu pārliecināts, ka viņš pastāvīgi centās līdzsvarot savu garīgo stāvokli ar fizisko.

Es to redzēju, noraugoties uz viņu: viņš saņem enerģiju, barību. Tā savieno viņu ar to, no kurienes viņš to ir saņēmis. Kāpēc viņš to saņēma, kāpēc viņš eksistē un uztur savu eksistenci? Tādā veidā viņš pieslēdzās noteiktai sistēmai. Pie tādas attieksmes katrā laika brīdī viņš sāka justies kā eksistējošs vienā milzīgā sistēmā, kā zirnekļtīklā, no kura saņem un kuram nodod. Turpretī ēdiens bija dabiskais starpnieks starp viņu un visu šo sistēmu. Viņš izturējās pret to ļoti nopietni!

No TV pārraides „Nākotnes medicīna”, 3. daļa, 07.04.2013

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed