Es pastāvu, tāpēc ka mēs pastāvam

Pētījums: Antropologs piedāvāja bērniem no āfrikāņu cilts rotaļu. Viņš nolika pie koka grozu ar augļiem un paziņoja: „Tas, kurš pirmais aizskries līdz kokam, saņems visu”. Tad, kad viņš deva zīmi, bērni cieši satvēra viens otru aiz rokas un… skrēja visi kopā, un pēc tam visi kopā sēdēja un baudīja saldos augļus.

Zinātnieks bija izbrīnīts un jautāja bērniem, kāpēc viņi tā darīja, jo katrs no viņiem taču varēja saņemt balvu vienpersoniski. Uz to bērni atbildēja: „Obonato! Vai iespējams, lai viens justos laimīgs, ja visi pārējie ir apbēdināti?” „Obonato” (vai ubuntu) viņu valodā nozīmē „es pastāvu, tāpēc ka mēs pastāvam”.

Ubuntu – āfrikāniešu ētiskā mācība, humānistiskā filozofija, pasaules uzskats, kura pamatā ir cilvēku uzticība un viņu savstarpējā saikne. Tā ir mutiskā mācība, tā tiek dzīvota, nevis klāstīta presē. Vārds „ubuntu” var tikt iztulkots kā „cilvēciskums attieksmē pret citiem”, „ticība Visuma dalības spēkam, kas apvieno visu cilvēci”. Jēdzienam „ubuntu” sarežģīti atrast ekvivalentu rietumu valodās. Tad, kad Āfrikā saka, ka „Šim cilvēkam piemīt ubuntu”, tas nozīmē, ka viņš ir dāsns, viesmīlīgs, draudzīgs, rūpējas par citiem, līdzcietīgs, dalās ar visu, kas viņam ir.

Replika: Šī dabiskā attieksme pret sevi, apkārtējiem, pasauli izriet no pasaules savstarpējās saiknes sajūtas. Šāda sajūta bija pasaulē pirms tajā izpaudās egoisms, kā klāsta Tora, līdz Bābeles Torņa uzcelšanai.

Turpretī tālāk cilvēki pārstāja viens otru saprast – izveidojās valodas, egoisms, kas izauga līdz debesīm kā tornis, attālināja cilvēkus vienu no otra un viņi izklīda pa visu pasauli.

Šodien norisinās pretējs process. Tas pats egoisms pēdējo 3,5 tūkstošu gadu gaitā savienoja mūs līdz tādai pakāpei, ka esam spiesti to labot, lai varētu attīstīties tālāk, pretējā gadījumā tas mūs novedīs pie bajāejas.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: