Ilgais ceļš starp stereotipiem un etiķetēm

Bāls Sulams „Kabalas zinātne un filozofija”: Pastāv līdzība par to, kā Ašmadejs izdzina ķēniņu Zālamanu no Jeruzālemes un ieņēma viņa troni. Zālamans devās no vienām durvīm pie otrām, skaidrojot, kas viņš ir, taču viņam neticēja. Tāpat arī filozofija ieņēma kabalas vietu: filozofijas traktātus ir vieglāk saprast, par cik meli ātri iedzīvojas. Būdams par visiem gudrāks, Zālamans stāvēja augstāk par visiem un pat izcili viedie nespēja viņu izprast līdz galam…

Patiešām, kā kabalists, kurš atrodas visaugstākajā garīgās izzināšanas līmenī, var paskaidrot kaut ko cilvēkiem? Pie tam, ja daudzu nodomi neaiziet tālāk par personīgo kabatu un pusdienu galdu. Ārpus šīm robežām cilvēks vienkārši neko neredz. Teleekrāns ir viņa redzes loka robeža.

Daži vēl interesējas par ziņām, bet citiem nav pat elementāru zināšanu par pasauli, kurā viņi dzīvo. Par to liecina vairums testu un eksāmenu rezultāti. Piemēram, krievu un gruzīnu konflikta laikā daudzi amerikāņi nolēma, ka runa iet par kara darbībām Džordžijas štatā. Pat pamatzināšanas ģeogrāfijā un dažādu valstu atrašanās vieta bieži vien izrādās „nepieejama greznība” „izglītotajā” pasaulē.

Tādējādi ir ļoti grūti paskaidrot cilvēkiem kabalas zinātni, neizmērojami dziļu, kura sākas paša cilvēka dabā.

Patiesībā cilvēks ir ļoti apjucis, un mēs pat nespējam iedomāties, līdz kādai pakāpei. Nav vērts par to zoboties – tāda ir mūsu daba. Līdz brīdim, kad cilvēki sataustīs ceļu, viņiem grūti ko saprast. Mēs visi izejam visdažādākos, tostarp it kā pašus nejēdzīgākos stāvokļus savas attīstības gaitā, taču tas nemaz nav aplamība. Šie stāvokļi ļauj labāk izprast mūsu dabu un redzēt, cik lielā mērā tā attālināta no sākotnējās, bāzes sapratnes par garīgo pasauli.

Lūk, tāpēc zinātnieki nespēja saprast Zālamanu. Viņiem tas ir vēl sarežģītāk, jo viņi ir piesātināti, piebāzti ar filozofiskām, spekulatīvām koncepcijām un attiecīgi arī vairāk saputrojušies. No vienas puses, viņi nav spējīgi ieņemt neitrālu pozīciju, taču no otras puses, viņi jau izstrādājuši aizspriedumus par kabalas zinātni, precīzāk sakot, par to, kam viņi piekāruši „kabalas” etiķeti.

Tā, lūk, sanāk, ka mēs veltīgi ceram rast sapratni no intelektuāļu puses, kuriem ir universitātes diplomi, proti, politiķiem, zinātniekiem, filozofiem un slavenībām. Starp viņiem mēs neatradīsim nevienu, kurš būtu cienīgs un gatavs apgūt kabalas zinātni. Tieši pretēji, gadiem iegūtās gudrības vai lepnība, vai sāncensība padara cilvēku „necaursitamu”. Turpretī vienkārši cilvēki ar normālu izglītību, kuri nav saputrojušies savā pieejā, dzirdot par lietas būtību, var sākt mainīties, bet uz visu veidu „filozofiem” vienkārši žēl tērēt laiku…

No nodarbības, no raksta „Kabala un filozofija”, 25.12.2012.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed