Kabalistu mantojums: ne tikai grāmatas

Kabalas zinātnē vēsturiskais aspekts spēlē sekundāru lomu. Nav svarīgi, kādos laikmetos un kādā paaudzē darbojās viens vai otrs kabalists. Svarīgi, ka kopējā pasauļu sistēmā viņš īstenoja visus labojumus, kurus veicis, lai ar to palīdzību sekotāji varētu virzīties uz priekšu komfotablākā un patīkamākā ceļā.

Es nevaru savstarpēji novērtēt un salīdzināt kabalistus, kamēr vēl pats neatrodos augstākajā sistēmā. Es spriežu pēc tā, ko redzu šodien. Teiksim, kāds atstāja vairums lielisku darbu, kuri liek iedegties manam prātam un jūtām, ļaujot virzīties uz priekšu. Attiecīgi šis kabalists manās acīs ir dižens.

Taču no otras puses, Bāls Šem Tovs, piemēram, neatstāja pēc sevis nevienu grāmatu, tomēr visi pārējie kabalisti pacēlās augšup pateicoties viņa mācībai. Tāpat ARI neko neuzrakstīja – visus viņa darbus pierakstīja māceklis Haims Vitals. Bija arī tādi kabalisti, kuri rakstīja grāmatas, taču galvenokārt viņi  darbojās pasauļu sistēmā un tieši tur ieguldīja savu galveno artavu, saīsinot ceļu nākamajām paaudzēm. Šeit viss ir atkarīgs no dvēseles saknes. Tikai saistošajā tīklā starp dvēselēm mēs varam saskatīt, ko katrs no viņiem darīja kopējās sistēmas ietvaros, kādus labojumus tajā veicis.

Kā raksta Rabašs, īpaši lielus labojumus īstenoja Talmūda autori. No vienas puses, viņi atradās garīgajā izzināšanā, bet no citas puses, viņi bija trimdā. Tas viņiem ļāva aprakstīt stāvokļus materiālajā līmenī, tāpat arī veikt garīgo labošanos. Bāls Sulams „TES priekšvārdā” stāsta par tā perioda prasībām: „Tev būs maizi ar sāli ēst, nedaudz ūdeni dzert, uz kailas zemes gulēt un pielikt spēkus Toras apgūšanā”. Taču kabalisti, pateicoties savam garīgajam darbam, atcēla šādus smagus nosacījumus un atstāja mums tikai vienu līdzekli – gaismu, kas atgriež pie Avota. Kopš tā laika ar to ir pietiekami, lai realizētu radījuma mērķi.

Bez šaubām, gaisma tika piesaistīta arī iepriekš, kā sacīts: „pieliec pūles Toras apgūšanā”, bet kā papildinājumu askētismam. Pēc tam Talmūda autori pārpilnības kanālus atvēra tik plaši, ka tagad, pat ja pilnībā esam pārņemti ar mērķa sasniegšanu, varam dzīvot vienkāršu materiālo dzīvi. Tādā gadījumā gaisma, kas atgriež pie Avota, pietuvina mūs tam, lai mēs netiektos pēc pārmērībām un aprobežotos ar nepieciešamo. Gaisma rada šādu situāciju un mums par to nav jāraizējas.

No nodarbības pēc raksta „Kabalas zinātnes būtība”, 12.11.2012.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed