Vai ir iespējams izmērīt iekšējās pūles?

Jautājums: Kādi ir integrālās sabiedrības kritēriji, uz kuru pamata tā kontrolēs savu monolītumu vai integritāti?

Atbilde: Kritēriji ir ļoti vienkārši un skaidri: cilvēka pacelšanās virs sava egoisma un uztvert jebkuru citu sabiedrības locekli kā tuvāko  – „mīli savu tuvāko kā sevi pašu”.

Jautājums: Tas ir neizmērāms kritērijs. Ko nozīmē „pacelšanās” vai „mīli”?

Atbilde: Šo kritēriju ir iespējams izmērīt, bet netieši. Mēs nekad nespēsim mērīt mūsu iekšējās pūles: lai pārvarētu savu personīgo egoismu, un cik lielā mērā mēs iekļaujam cita cilvēka vēlmes un cenšamies tās piepildīt ar saviem personīgajiem resursiem un vēlmēm.

Tātad tas viss pagaidām nav cilvēka varā. Mēs nespējam tik dziļi iekļūt dabas būtībā: nedzīvajā, augu, dzīvnieciskajā un vēl vairāk cilvēciskajā, lai varētu sajust iekšējos spēkus, kuri mūs virza uz priekšu. Mēs runājam par cilvēka iekšējās pasaules mērīšanu.

Ir cilvēki, kuri pacēlušies pāri savam egoismam, sāk mērīt un dot precīzus novērtējumus gan egoistiskajām, gan altruistiskajām vēlmēm; spēkiem, kas darbojas šajās vēlmēs; pārejas iespējām, veidiem, līdzekļiem, kuri palīdz viņiem veikt visas iespējamās kustības savu īpašību iekšienē. Taču to visu spēj tikai tas, kurš jau valda pār sevi un visām šīm īpašībām.

To visu spēj izmērīt tikai tas cilvēks, kurš atklājis sevī šo garīgo shēmu (savu juteklisko pasauli) un iekšēji brīvi tajā pārvietojas. Tad, kad šī shēma viņam atklājusies, un visas šīs īpašības viņš jau var graduēt, tad viņam ir pilnīgi skaidras korelācijas. Viņš var izmērīt savu egoismu. Viņš paceļ spēku, katras savas īpašības tilpumu, jūtas utt. Tā visa, principā, nemaz nav tik daudz. Viņam tas viss ir kā atvērta karte.

No raidījuma „Integrālā pasaule. Integrālās sabiedrības formula”, 01.07.2012.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: