Lūgšanas trīs noteikumi

Raksts „Lūgšanas trīs noteikumi” no grāmatas „Šamati”: Pastāv trīs lūgšanas noteikumi: 1. Ticēt, ka Radītājs var glābt cilvēku, neskatoties uz to, ka cilvēkam piemīt vissliktākās īpašības, ieradumi un nosacījumi, salīdzinājumā ar jebkuru citu viņa paaudzē. 2. Viss, ko varēja izdarīt, izdarīja, taču glābiņš tā arī neatnāca. 3. Ja Radītājs neglābj, tad labāk nāve nekā tāda dzīve.

Šie trīs noteikumi apkopo vairums nosacījumu, kuri cilvēkam ir jāsavāc sevī, lai nonāktu pie autentiskas lūgšanas, kliedziena. Kliedziens tā ir vēlme sirdī. Tas dzimst tajā mirklī, kad mēs sasniedzam vēlmi, kura derīga garīgās pasaules, atdeves īpašības atklāšanai – tajā brīdī, kad kļūstam tai gatavi, atrodoties vēl mahsoma otrā pusē, tas ir, gaidot tomēr vēl kaut ko saņemt no šīs atklāšanas.

Tā vēl nav tīra lūgšana, un tā nevar būt tīra, jo pastāv sašķeltība starp pakāpēm. Mēs vienmēr raidām lūgšanu „lo lišma” sevis dēļ, no tās nonākot pie „lišma”, atdeves. Kā sacīts: „Pielika pūles un atrada”. Taču mūsu vēlmei jāpiemērojas tai pakāpei, pie kuras atrodamies. Nav iespējams uz to pacelties, ja netiek izpildīti visi noteikumi no šiem trim.

Pieņemsim, esmu izpildījis divus noteikumus un sapratis, ka izdarīju visu iespējamo, taču glābiņš tā arī neatnāca. Taču, kā iespējams nodomāt, ka tu izdarīji visu, ko varēji? Un pat ja es piepeši tā nodomāju, tad tikai uz īsu mirkli un jau nakamajā momentā sāku meklēt, ko vēl var izdarīt. Kā iespējams būt pārliecinātam, ka esi jau izmēģinājis visu?

Tādējādi arī atnāk trešais noteikums, ka „labāk nāve nekā tāda dzīve kā pašlaik”. Cilvēks nonāk līdz pilnīgam izmisumam un vairs nespēj tāpat turpināt tālāk. Tad trešais noteikums it kā palielina otro, novedot to līdz tādam ekstremālam līmenim, kad es vairs neesmu ar mieru gaidīt un pārbaudīt, ko vēl varētu izdarīt, bet „uzlidoju gaisā” lūgšanā.

Ja es nesaņemšu vēlamo, tad labāk nāve nekā tāda dzīve. Tad viens noteikums palīdz citam. Jāņem vērā, ka mēs strādājam divās sistēmās: prāts un jūtas. Tādēļ ar prātu vienmēr iespējams pateikt, ko es neesmu pietiekami izdarījis jūtās. Turpretim jutekliski vienmēr ir iespējams atzīt, ka ar prātu vēl neesmu sasniedzis vajadzīgo savu sajūtu pārbaudi un noskaidrošanu.

Tādējādi visi noteikumi gala rezultātā nonāk pie šiem trim, bet tie, savukārt, saplūst vienā: vienā lūgšanā, MA”N pacelšanā augšup.

No nodarbības pēc raksta no grāmatas „Šamati”, 23.09.2012.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: