Skrūvīte, kuras dēļ salūza pasaule

Bāls Sulams „Miers pasaulē”: Katrs indivīds sabiedrībā līdzinās zobratiņam, kas savienots ar citiem zobratiem, kuri sastāda vienotu mehānismu.

Vienam zobratiņam pašam par sevi nepiemīt kustības brīvība, bet iesaistīts kopējā zobratu kustībā, kuri tiecas noteiktā virzienā, tas paredzēts, lai mehānisms varētu izpildīt kopējo uzdevumu. Ja zobratiņš salūzīs, tā lūzums tiek izskatīts un novērtēts ne pēc attieksmes pret sevi pašu, bet samērā ar tā funkciju un nozīmi attiecībā uz visu mehānismu kopumā.

Pieņemsim, tu esi skrūvīte dzinējā un esi salūzis. Tad kopā ar tevi ir salūzis arī viss dzinējs. Tā sekas – mašīna kopā ar pasažieriem stāv uz vietas, pie tam vēl norobežojot ceļu citām mašīnām, kurās arī atrodas pasažieri. Un tam visam par iemeslu tikai maziņa skrūvīte.

Anglijas armijā reiz notika gadījums, kad karalis zaudēja kauju salauzta pakava dēļ. Viņa zirgs sāka klibot, tas radīja apjukumu karotāju rindās un noteica kaujas iznākumu. Pēc tam noskaidrojās, ka viena salauzta nagla kļuva par iemeslu sakāvei un tūkstošiem cilvēku bojāejai.

Kāda tad ir atsevišķas skrūvītes nozīme? Tā ir tāda kaitējuma vērta, kuru tā var nodarīt salūztot vai ar nepareizo darbu. Lūk, arī sanāk, ka tu pēc savas vērtības līdzinies visai pasaulei, jo tevis dēļ mēs visi ciešam. Un otrādi, ja tu izpildīsi savu uzdevumu, mēs visi sasniegsim labošanās beigas. Tas nozīmē, ka tu mums esi bezgalīgi dārgs, jo no tevis ir atkarīgs viss.

Citiem vārdiem, katrs ir veselas pasaules vērts – kā pēc sava labuma, tāpat arī pēc kaitējuma, kuru var nodarīt.

No nodarbības pēc raksta „Miers pasaulē”, 10.09.2012.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: