Nacisma saknes

No nodarbības, kas veltīta Eiropas ebreju katastrofas piemiņas dienai

Bāls Sulams „Raksti par pēdējo paaudzi”: Kļuvis skaidrs, ka pasaule kļūdaini uzskata nacismu tikai par Vācijas augli, tostarp tas ir demokrātijas un sociālisma sekas, kas palika bez reliģijas, morāles un pasaules tiesas. Un ja tā, tad visas tautas šajā aspektā ir vienlīdzīgas un nav nekādas cerības, ka ar sabiedroto uzvaru nacisti atmirs, tāpēc ka rīt, piemēram, nacismu pieņems anglosaksi – turklāt arī viņi dzīvo demokrātu un nacistu pasaulē.

Ja neizlabot demokrātiju un sociālismu, ja neiekļaut tos pareizi labošanās procesā, tad tieši no tiem atzarojas nacisms. Un tas norisinās nevis kaut kur, bet mūsdienu pasaulē. Vācija 20. gadsimtā bija progresīvākā valsts ar progresīvāko zinātni un bagātu kultūru, taču sabiedrības attīstība tur ieņēma nacisma formas.

Tādējādi Bāls Sulams turpina: …Kas notika ar vāciešiem, kuri tika uzskatīti par vienu no pašām civilizētākām tautām, un piepeši vienā mirklī pārvērtās par mežoņu tautu, visbriesmīgāko no primitīvajām tautām, kādas jebkad pastāvējušas pasaulē. Turklāt Hitleru ievēlēja vairākums.

Tas viss – ļaunuma varas rezultāts, kas atnāk pasaulē, ja mēs tajā neienesam labestību. Turklāt kopumā labais un ļaunais atklājas vienlīdz. Sākumā izpaužas ļaunā sākotne, un ja mēs tai nepiesaistām gaismu, kas atgriež pie Avota, tā pieņem vissliktākās formas. Turklāt par cik tā ir pati spēcīgākā vēlme – tā norij kultūru, audzināšanu, zinātni un visu pārējo, izpaužoties kā vislielākais ļaunums, augstprātība, lepnība un varaskāre attieksmē pret citiem. Šajā egoistiskajā vēlmē sajaucas viss. Un ja mēs nesteidzam pievilkt gaismu, kas atgriež pie Avota, tad mūsu vainas dēļ šis ļaunums izlaužas uz āru…

No nodarbības par tēmu „Katastrofas un varonības piemiņas diena”, 19.04.2012.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: