Nacisms: vairs nekad?

No nodarbības, kas tika veltīta Eiropas ebreju katastrofas piemiņas dienai

Bāls Sulams „Priekšvārds Zoar Grāmatai”, 67. p.: Ja cilvēks no Izraēlas tautas cildina un vērtē savu ārējo daļu – „pasaules tautas” – virs „Israēla” kategorijas sevī, tad ārējā daļa „pacelsies tev pāri arvien augstāk un augstāk, bet tu pats” – iekšējā daļa – „nolaidīsies arvien zemāk un zemāk”. Tad ar savām darbībām viņš noved pie tā, ka ārējā pasaules daļa kopumā – pasaules tautas – paceļas arvien augstāk un augstāk, ņem virsroku pār Iraēlas tautu un nogāž to pīšļos un Izraēlas dēli – pasaules iekšējā daļa – nolaižas arvien zemāk un zemāk.

Tā notiek kopš Makabeju un ellinistu laikiem, kuri vēl Otrā Tempļa laikmetā pārņēma grieķu kultūru un aktīvi centās izplatīt to tautā. Ja veikt visas vēstures dziļu analīzi, mēs redzēsim, ka katrreiz, kad bija iespēja izvairīties no lielām problēmām, mēs to nedarījām.

Turpretim šodien, kad mums beidzot ir jārealizē radījuma programma, un šim nolūkam mums ir visi nepieciešamie līdzekļi – protams, mums jājūtas pa īstam atbildīgiem par visu pasauli. Nacisti atnesa ļaunumu ne tikai ebrejiem, ciešanas nonāca līdz milzīgam cilvēku vairumam. Saskaņā ar vēsturnieku vērtējumu, otrais pasaules karš paņēma 60 milj. cilvēku dzīvības.

Un šeit ir jāsaprot, ka šodien mēs esam pakļauti tādām pašām briesmām, tikai tagad tās vērstas attiecībā uz visu pasauli. Hitlers bija tikai marionete. Protams, tas nekādā veidā neattaisno viņa baismīgos noziegumus, taču gala rezultātā runa iet par pilnīgi negatīvu spēku savienojumu, kurus noformēja tie, kuriem ir izvēles brīvība, – garīgā mērķa noniecināšanas rezultātā no viņu puses.

Patiesībā pasaulē nav „personāžu ļaundaru”. Vienkārši pozitīvie „personāži” atnāk ar nolūku, lai mēs viņus izlabotu, pretējā gadījumā tie mums ainojas kā negatīvi „personāži” – līdz pat galējībai. Kopumā runa iet par vienoto sistēmu.

Šodien, ienākot jaunajā ērā, mums jādara secinājumi un jāgūst mācība no izietā. Lai cik nepatīkami tas izklausītos, mēs paši izraisām nelaimes. Un jāsargās, lai nākotnē neizraisītu briesmas attiecībā uz visu pasauli.

Bāls Sulams brīdina par to tiešā tekstā. Viņš raksta, ka nacisms var atgriezties pasaulē un nav nekādu garantiju, lai tas nenotiktu. Katru reizi cilvēki saka: „Vairāk nekad!” – it kā saprastu, kā vadīt pasauli. Patiesībā tā tu vari sacīt, ja virzies uz priekšu ar Augstākā spēka palīdzību, pilnīgi noteikti zinot, kas atrodas tavu acu priekšā. Turpretim, ja tu neizproti sistēmu un nepūlies to izlabot, tad tavi vārdi nav nekā vērti un tu mēro ceļu no nelaimes uz nelaimi.

Beidzot ir laiks attapties un saprast: izvēle ir mūsu rokās.

No nodarbības par tēmu „Katastrofas un varonības piemiņas diena”, 19.04.2012.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Nākamā ziņa: