Kā mums nenogrimt…

Mūsdienu pasaulē cilvēks dzīves krustvārdu mīklā var ierakstīt tikai vienu pareizu vārdu, kaut arī viņš uzskata, ka var brīvi rakstīt jebkuru.

Alberts Einšteins

Replika: cilvēks dzīves krustvārdu mīklā var ierakstīt tikai vienu pareizu vārdu… – cilvēkam ir tikai viena brīva rīcības iespēja – izveidot vai atrast sev vidi, kurā viņš varētu augt cieņā un mīlestībā pret citiem, tas ir, arvien vairāk pielīdzināties Dabai (Radītājam).

Viedoklis (S.Belickis, zinātņu doktors Zemes jautājumos): Žurnāls Science Insider ziņo, ka, lai saprastu, kā izplatās vīrusi, zinātnieki ir izstrādājuši nāvīgo putnu gripu. Ja jaunais vīruss izrausies ārpus laboratorijas sienām, tas var novest pie globālās pandēmijas, kura iznīcinās miljoniem cilvēku.
Divi virusologi, R.Fouchier un Y.Kawaoka nolēma katrs individuāli tikai pārbaudīt, vai putnu gripas vīruss spēj izraisīt pandēmiju pasaulē. Sākumā viņi paņēma nāvējošo vīrusu H5N1, kurš nogalināja lielu skaitu putnu trijos kontinentos. Šis vīruss viegli pāriet no putna uz putnu, bet, par laimi, to ar grūtībām var nodot cilvēkiem. Starp citu, šajos gadījumos iznākums parasti ir letāls. Smaga darba rezultātā zinātniekiem izdevās iegūt ļoti agresīvu vīrusa celmu, kurš slimību izplata pa gaisu.
Pašlaik Rons Fouchier cenšas publicēt savu pētījumu rezultātus. Taču pagaidām viņam neveicās: attiecībā uz bioloģisko drošību viņš saskārās ar šķēršļiem no ASV Valsts zinātniskās padomdevēju komitejas puses. Komiteja izskata viņa pētījumu un tuvākajā laikā izlems, kuras no daļām varēs publicēt.

Jāņem vērā, ka pastāv reāls risks, ka teroristi, kuriem ir bakalaura grāds bioloģijā, varēs iegūt putnu gripas H5N1 un laboratorijas dzīvnieku vīrusa paraugu. Atkārtojot virkni eksperimentu, viņi iegūs nāvējošu vīrusu, kuru neapstādinās ne politiskās robežas, ne attālums starp kontinentiem.
Pēkšņi jautājums par pieļaujamām robežām zinātniskajos pētījumos sāka uztraukt ne tikai zinātniskās aprindas: bailes no nāvīgā vīrusa vieno visus. Atliek tikai paļauties uz bioloģiskās drošības komitejas saprātu. Lai gan daudzi speciālisti uzskata, ka jau publicēto detaļu ir pietiekami, lai pasaule atrastos bioloģiskās katastrofas draudu priekšā. Turklāt ir ne mazums zinātnieku, kuri ar putām uz lūpām protestēs pret jebkuriem mēģinājumiem ieviest ierobežojumus pētnieciskā darba veikšanā un to publiskošanā.

Replika: Neviļus prātā nāk līdzība par pasažieri, kurš neatlaidīgi cenšas izurbt caurumu kuģa pamatnē. Uz lūgumiem apstāties, viņš atbildēja, ka sēž savā likumīgajā vietā un viņam ir visas tiesības darīt to, ko viņš uzskatīs par pareizu. Kamēr nemainīsies uzstādījumi, kādi sabiedrībā pieņemti, mēs saskarsimies ar šādu “pasažieru” skaita palielināšanos. Un lai Dievs mums palīdz savlaicīgi aizlāpīt šos, viņu radītos caurumus.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa:

Nākamā ziņa: