Galvenais – neļaut sev fokusēties

Viedoklis (D.Kanemans, psihologs, Prinstonas universitātes profesors, Nobela prēmijas laureāts): Izglītība ir svarīgs faktors attiecībā uz cilvēka ienākumiem, taču, ja visiem pasaulē būtu vienāda izglītība, ienākumu atšķirība starp bagātajiem un nabadzīgajiem cilvēkiem samazinātos tikai par 10%. Ienākumi nav tik svarīgi, lai justos apmierināts ar dzīvi, kā tas parasti tiek uzskatīts. Ja visiem cilvēkiem pasaulē būtu vienādi ienākumi, tad atšķirība dzīves apmierinātības sajūtā samazinātos mazāk kā par 5%.

Ienākumi – vēl mazāk, ja runa iet par laimi. Protams, cilvēki ar augstiem ienākumiem vidēji atrodas pacilātākā garastāvoklī kā cilvēki ar zemiem ienākumiem, taču šī starpība ir trīs reizes mazāka par to, kā pieņemts uzskatīt. Kad jūs domājat par bagātajiem un nabadzīgajiem, jūs koncentrējaties uz apstākļiem, kuros viņu ienākumiem ir nozīme. Taču laime no ienākumu līmeņa ir mazāk atkarīga salīdzinājumā ar vairums citiem faktoriem.

Replika: Tikai tad, ja cilvēks iegūst īpašību augstāku par šo pasauli, atdeves īpašību, viņš var justies neatkarīgs no svešiem viedokļiem, uzskatiem un vērtībām, kuri viņam tiek uzspiesti. Tādēļ jebkurš cilvēks pasaulē piespiedu kārtā koncentrēsies uz konkrētu viedokli, pat ja viņš to mainīs. Vērtēt objektīvi ir iespējams tikai no ārpuses, no augšienes…

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa:

Nākamā ziņa: