Atpakaļ pie konservatīvās ekonomikas

Viedoklis (P.Mostovojs, jurists, ekonomists, advokāts): Ja izanalizē patēriņam piedāvāto preču sortimentu, atklājas, ka tikai aptuveni 30% no precēm atbilst cilvēka pamatvajadzībām, tas ir, kuras ir bijušas vienmēr – tā ir vajadzība pēc mājvietas, apģērba, pārvietošanās, tabakas, dzērieniem.

Simtiem gadu sabiedrībai pēc šīm precēm bija vajadzība. Mainījās formas, bet vajadzības nemainījās. Visas pārējās preces apmierina vajadzības, kuras neeksistē. Kāda atšķirība ir starp МР3 atskaņotāju un visiem pārējiem? Tikai tajā, ka tas ir mazāks, bet preces, kuras apmierināja tādu pašu vajadzību un tādā pašā veidā, pastāvēja arī agrāk.

Ja mode diktē, ka ik pēc trim gadiem tev ir jāmaina automašīna, ar kuru varētu vēl braukt gadus desmit, tas nozīmē, ka šajā periodā tev nepieciešamas četras automašīnas vienas vietā. Materiāli, kas tika izlietoti to ražošanai, enerģijas resursi, sākot no metāla kausēšanas un beidzot ar utilizāciju – aizlidoja atmosfērā un silda pasaules telpu. Un četrreiz vairāk tika patērēta enerģija, pārkāpjot saprātīgā robežu, no pamatvajadzību apmierināšanas skatpunkta.

Varētu īstenot Ekvatoriālās Āfrikas tautu apmācīšanu par jaunām agrārām tehnoloģijām, kā tas tika darīts Indijā 60 gadu sākumā. Toreiz tika izstrādātas īpašas kviešu šķirnes, un Indija pārstāja būt nepārtraukta bada cietēju valsts. Ko līdzīgu varēja izdarīt arī citos trūkuma cietēju rajonos, bet nē – mēs uz Ekvatoriālo Āfriku vedam humanitāro palīdzību. Jo humanitārā palīdzība – tā ir prece. Mums taču vajadzētu ieguldīt daudz mazākus līdzekļus, nekā tērējam piegādājot humanitāro palīdzību, lai viņus, pirmkārt, darītu spējīgus palīdzēt sev pašiem. Turklāt Vācijā un Francijā bezdarbs jau tāpat ir pieaudzis līdz 15%, kā gan lai atsakās no „humanitārās palīdzības”…!

Pārejai no patērēšanas ekonomikas uz konservatīvo ekonomiku, nepieciešama mūsdienu krīzes jauna izprašana.

Replika: Pieņemts redzēt, ka svarīgu reformu autorus Krievijā pakāpeniski sāk pārņemt domas, par kurām jau tūkstošiem gadu runā kabala. Mēs atrodamies kabalas zinātnes un mūsu dzīves krustpunktā. Tieši tāpēc kabalas zinātne arī atklājas. Tiesa, tā nāk no nākamās attīstības pakāpes redzējuma un sniedz padomu, kā uz to pacelties, mērojot labu ceļu. Taču mūsu pasaules speciālisti piedāvā savus risinājumus vienīgi no mūsdienu pasaules stāvokļa redzējuma.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: