Nāves eņģeļa parādība

Viedoklis: Eiropas valstis ir saistītas ar parādu tīklu: Grieķija, Itālija ieņem redzamu vietu, Īrija, Portugāle, Spānija atrodas iesānis. Draudu priekšā Francija un Vācija, kā arī ASV.

Diagramma parāda neredzamas saiknes starp organizācijām visā pasaulē, kas var izraisīt globālu finansiālo haosu. Šīs neatklātās saiknes veicināja to, ka 2008. gadā ASV valdībai nācās iejaukties, lai novērstu apdrošināšanas giganta AIG krahu. Gadījums ar AIG ir svarīgs paradokss, kas atkal rēgojas tagadējā Eiropas parādu krīzē.

Kad savstarpējā saistība ir zema, vienam dalībniekam bankrotējot, citiem sekas nav tik nopietnas un tālu neizplatās. Šajā gadījumā risku sadalījums ir izdevīgs. Tomēr savstarpējai saistībai pieaugot, pēc noteikta savstarpējo attiecību blīvuma sliekšņa, mēģinājumi sadalīt riskus sāk palielināt bankrota varbūtību, problēmas var izplatīties visā sistēmā, un kopējais krahs kļūs par iespējamu, turklāt sadalīto risku tīkls ir tikai drošības ilūzija.

Tas, kas pazemina riskus atsevišķām organizācijām neliela apjoma nosacījumos, sāk kļūt par problēmu vērienīgajai banku sistēmai, ņemot vērā to, ka Eiropas parādu svopkontraktu apjoms pēdējos trijos gados pieauga divas reizes. Un tas viss neskatoties uz AIG katastrofu. Neregulējamo kredīta svopu sprādziens, to neapturama izmantošana – gatava recepte jaunai katastrofai.

Replika: Nāves eņģelis ierodas cilvēka priekšā ar indes lāsi uz naža galiņa, pasniedz to cilvēkam – tā liekas tik salda, ka cilvēkam nav spēka domāt par ko citu, un viņš spiests atvērt muti, norij indes lāsi un nomirst, būdams bezspēcīgs pretoties iluzorajai baudai…

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed