Ķīna – krīzes priekšnojautā

Viedoklis (Lan Hsien Ping, prof., ekonomists): No visas pasaules tikai mūsu valstī investīciju tirgu var raksturot gan kā vienlaikus ledusaukstu un uguns karstu. Nevienā citā valstī nav tā, ka akciju tirgus nepārtraukti samazinās, kamēr citi tirgi, piemēram, nekustamo īpašumu, automašīnu, luksusa preču, antikvariāta, turpina strauji augt.Tas skaidri norāda uz nopietnu slimību valsts ekonomikā.

Valsts statistikas birojs paziņoja, ka ekonomikas izaugsme ir 9,1% , bet gada inflācija sasniedz 6,2%. Patiesībā nekāda pieauguma vairs nav un inflācija ir vismaz 16%. Šobrīd visas valdības politikas mērķis ir jebkādā veidā glābt slimo ekonomiku no pārkaršanas.

Visā pasaulē pirmā, kuras ekonomika ieies dīkstāvē, būs tieši Ķīna. Kopš jūlija komercaktivitātes indekss Ķīnā sāka strauji pazemināties. Tajā pašā laikā Amerikas Savienotajās Valstīs tas pārsniedz 50%. Daudzi eksperti pastāvīgi dod padomu, kā labāk rīkoties, lai glābtu situāciju, taču mūsu ierēdņi, varas apreibināti, nespēj uzklausīt nekādus citus uzskatus, izņemot viņu pašu.

Saskaņā ar statistiku mūsu elektrostacijas, kalnrūpniecība un citas nozares ir lielos parādos. Šāda situācija ir radusies ražošanas krīzes dēļ. Mūsu rūpniecībai, kalnrūpniecībai un lauksaimniecībai nav cenu zonas un visi to ienākumi tiek paņemti.

Ķīnā ir pārprodukcijas krīze un, ja kādu dienu amerikāņi pašu ekonomisko problēmu dēļ pārstās iegādāties mūsu preces, mēs piedzīvosim reālu pārprodukcijas sprādzienu. Mūsu iekšzemes patēriņš ir tikai 30%, mēs pilnīgi nespējam pārdot visas šīs preces valsts teritorijā. Bail pat iedomāties, kas var notikt, ja lielus uzņēmumus sāk slēgt vienu pēc otra.

Es vienmēr ar aizturētu elpu vēroju, vai ASV valdība spēs glābt tirgu. Ja pēkšņi ASV cietīs krahu, mēs nevarēsim ieņemt vienkārša novērotāja stāvokli un smieties par „dumjajiem” amerikāņiem, mums būs jāmaksā daudz augstāka cena nekā viņiem.

Mūsdienu pasaulē, palielinoties parādiem, visas finanšu problēmas saasināsies un mūsu produkcijai visdrīzāk vairs nebūs pieprasījuma kā agrāk, tāpēc es saku, ka Ķīna neizbēgs no nepatikšanām.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: