Egoisms planētas mērogā

Jautājums: Kāpēc augstākā pakāpe mums sūta signālus tieši ar ekonomikas starpniecību?

Atbilde: Augstākais zina, kur ir mūsu sirds. Ekonomika – mūsu egoistisko savstarpējo attiecību projekcija. Mēs ar tevi esam saistīti pēc principa „dod un ņem”. Ja esam tuvi, tad stingrais aprēķins tiek „pasaldināts”, taču rezultātā viss paliek tas pats. Ekonomiskākās saites burtiski nokopētas no mūsu egoisma.

Iepriekš viss bija ļoti vienkārši: mēs ar tevi dzīvojām vienā ciematā un kā kaimiņi palīdzējām viens otram. Pēc tam sākās sarežģījumi, parādījās jaunas tehnoloģijas, jaunas sociālās attiecības, bankas, aizdevumi, visi iespējamie pirkšanas un pārdošanas veidi, uzskaites likmes… Citādi sakot, atbilstoši savas attīstības pakāpei, mūsu saņemošā vēlme meklēja arvien lielākus labumus. Turklāt, jo vēlme komplicētāka, jo vairāk tajā atklājas tukšumi, kuri prasa piepildījumu.

Nav nejaušība, ka Talmuds tik daudz nodarbojas ar lietišķajām attiecībām, jo runa iet par seno tautu ar attīstītu vēlmi, kura pārdzīvojusi augšupeju un sašķelšanos. Pārējie pie tā nonāca pēc gadu tūkstošiem.

Pagājušajā gadsimtā mēs izveidojām pasaules ekonomisko tīklu saskaņā ar savu izaugušo egoismu, kurš, tā sakot, kļuva „apaļš”. Mēs pat nepamanījām, kā tas notika, taču tostarp process sākās vēl ARI laikos: aiz ģeogrāfiskajiem atklājumiem sekoja koloniālā tirdzniecība, un tika ielikti mūsdienu globalizācijas pamati.

Uz to mūs mudināja egoisms, neskatoties uz to, ka līdzīgi pasākumi prasa lielus naudas ieguldījumus. Papūlies iedomāties, cik sarežģīti un dārgi izmaksā kuģa sagatavošana, lai tas varētu doties uz Ameriku, pat nezinot, kādas ir izredzes uz panākumiem.

Un tomēr iedzīvošanās kāre mudināja cilvēkus virzīties arvien tālāk. Lūk, beidzot mūsu egoisms ir galīgi „noapaļojies”, aptvēris visu Zemi. Cilvēks vēlas valdīt pār pasauli, paplašināt savu biznesu pasaules mērogā. Pati izplatītākā preču zīme – Zemeslode, ar tām vai citām piedevām. Patiešām, īsts egoisma simbols.

Pašiem neapzinoties, pēc savas personiskās dabas gribas, esam izveidojuši vispārējo savstarpēji saistītu, savstarpējo egoistisko attiecību integrālo tīklu. Taču šodien šis tīkls ir pretstatā tam, kādiem mums ir jābūt. Līdz globālās saiknes izveidei mēs sadzīvojām katrs atsevišķi, taču tagad iestājies jauns posms, kurš prasa labošanos un apvienošanos vienotā dvēselē. Tīkls jau ir gatavs, un mēs neesam spējīgi no tā izrauties.

Vienīgā izeja no radušās situācijas – paskaidrot visai pasaulei, kāda ir problēma, un kāds ir tās risinājums. Patiesībā pastāv tikai viens ceļš – izpildīt to, kas mums ir uzlikts par pienākumu.

No nodarbības pēc raksta „Pasaule”, 11.11.2011.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: