Psihologi: kāpēc cilvēki ir nelaimīgi?

Viedoklis (Strasburgas universitātes klīniskās psihopatoloģijas profesors K.Šauders): Mūsdienu cilvēks dzīvo laikmetā, kurā pat tad, ja viņam viss ir, viņš jūtas nelaimīgs. Paradokss slēpjas tajā apstāklī, ka pašreiz cilvēkam pietrūkst materiālo labumu trūkums. Cilvēce ilgu laiku centās atbrīvoties no visāda veida trūkuma, taču pēc tam atklāja, ka bez ierobežojumiem nebūs vēlmes. Tā sekas – cilvēks jutīsies nelaimīgs.

Pie psihoanalītiķiem nāk jauni cilvēki, kuri cieš no psiholoģiskiem traucējumiem. Viņus mulsina tas, ka viņiem ir viss ko viņi vēlas. Viņiem pietrūkst trūkums. Mūsu modernajā sabiedrībā, kad cilvēki var iegūt jebko, ko vēlas, viņiem visvairāk pietrūkst tieši tādas lietas, kurām nav cenas, piemēram – mīlestība.

Zigmunds Freids ir teicis, ka nekas nevar būt tik smagi panesams kā neaptumšotu dienu virkne. Laime ir tajā mainīgajā stāvoklī, starp to brīdi kad bijām nelaimīgi, un kad esam apmierināti. Turklāt personīgās laimes sasniegšana ir jebkuras cilvēka dzīves mērķis.

Piezīme: Ņemot vērā, ka laimi var izjust tikai vēlmes piepildīšanas procesā, ir nepieciešama pastāvīga vēlmes/ trūkuma sajūta, un pastāvīga tās piepildīšanās sajūta, kas mūsu pasaulē nav iespējams. Lai sasniegtu šādu stāvokli, ir nepieciešams vienlaicīgi apvienot sevī abas īpašības – vēlmi un piepildījumu. To māca zinātne par pastāvīgu piepildīšanos – Zinātne Kabala.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: