Magnāts kā sitamais zēns

Es nesaprotu cilvēkus, kuri iznāk uz ielām un pieprasa, lai viņiem kaut ko dotu. Uz kāda pamata? Ja tu būtu mans bērns, tad cita lieta. Tomēr tas nebiju es, kas izsauca tavu nākšanu pasaulē – tad kāpēc man būtu tevi jānodrošina?

Pat ja arī esmu magnāts. Un tad? Es nopelnīju savu naudu – un kāds tev ar to sakars? Kas šeit neatbilst taisnīgumam? Kas nav pēc likuma? Kāpēc no manis kaut ko pieprasa? Kāpēc man ir jākautrējas par savu peļņu, savu statusu?

Ņemsim, piemēram, sportistu, kurš divdesmit gadus nodarbojās ar sportu, un pārpumpēja ar trenažiem metāla tonnas. Lūk, viņš stāv kā muskuļu kalns, lepni skatoties uz apkārtējiem. Piepeši pie viņa pienāk manifestanti un pieprasa „nopūst” daļu no tā, ko viņš uzpumpēja. Kā viņš uz to paskatīsies?

Lūk, arī magnāts smagi strādāja, pelnot savu bagātību. Viņam arī ir „muskuļi”, tikai banku rēķinos. Un uz kāda pamata tu gribi uzlikt tiem savu roku?

Cits piemērs: muzikants, gadiem pilnveidoja savu meistarību piecpadsmit stundas dienā. Vai viņam tevis dēļ jāatsakās no saviem panākumiem?

Kāpēc uz bagātnieku mēs skatāmies citādi? Vai tad viņš nav pielicis pūles līdzīgi sportistam un muzikantam? Lai arī tās bija viņa tēva pūles – un tad? Ja tu uzskati, ka šeit kaut kas nav pareizi, nav taisnīgi no sociālā viedokļa – tad ej un maini sabiedrību. Izdari kaut ko. Prasības uz tukšas vietas vienkārši izpostīs sabiedrību – un kurš tādā gadījumā dos cilvēkiem darbavietas? Kurš ļaus viņiem pelnīt iztiku?

Kamēr pasaule ir egoistiska, to nav iespējams mainīt uz labo pusi. Mums jau ir neveiksmīgu mēģinājumu piemēri. Labošanas vietā tu tikai vairosi jaunus melus, jaunas zādzības formas. Egoistiskajā sabiedrībā katra organizācija un katrs cilvēks darbojas savās interesēs, un šeit neko nevar izdarīt. Nav vērts rotaļāties ar demokrātiju – tu nevarēsi izveidot taisnīgāku sabiedrību par pašlaik pastāvošo uz to pašu vēlmju, tās pašas egoistiskās degvielas bāzes.

Citas izejas nav, ir jānomaina dzinējs.

No nodarbības pēc laikraksta „Narod”, 28.09.2011.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: