Amerika un Eiropa slīkst kopā

Ziņojums: The Financial Times nopublicēja Gideona Rahmana rakstu „America and Europe sinking together” („Amerika un Eiropa slīkst kopā”) – par krīzes līdzībām un dažādībām abās Atlantijas pusēs.

Kamēr Vašingtonā strīdas par valsts parāda maksimāli pieļaujamo robežu, Briselē nonāca līdz parāda bezdibenim.

Taču pamatproblēma okeāna abās pusēs ir viena un tā pati. Gan ASV, gan ES ir budžeta līdzekļi, kuri izgājuši no kontroles, kā arī izjauktās politiskās sistēmas, kuras nav spējīgas atrisināt šo problēmu. Amerika un Eiropa nokļuva vienā „slīkstošā laivā”.

Ideja par to, ka Eiropa un ASV pārstāv vienas un tās pašas problēmas divas puses, pakāpeniski sāka nonākt līdz cilvēku apziņai, jo daudzus gadus Atlantijas abu pušu elites pārstāvji uzsvēra dažādības starp amerikāņu un Eiropas attīstības modeļiem.

Līdzību starp divu reģionu problēmām neapstrīdami vairāk nekā dažādību: tas ir parādu pieaugums, vāja ekonomika, dārgais sociālais nodrošinājums, bailes par rītdienu un politiskais strupceļš.

Eiropā nevienam neizsauc šaubas ideja par to, ka nodokļu paaugstināšana var kļūt par parādu problēmas atrisinājuma daļu. Taču Amerikā republikāņi nostājas pret jebkuru nodokļu paaugstināšanas nepieciešamību.

Pēc ķīniešu kritiķu domām, Rietumiem ir vērts pārstāt „mācīt” Ķīnu un jāpievērš uzmanība problēmu dziļumam, ar kurām sadūrās ASV un Eiropas Savienība. Tomēr, ja Rietumi sāks izmantot protekcionismu un kontroli pār kapitāla kustību, tad arī Ķīna sadursies ar ekonomisko un politisko krīzi.

Replika: „Atbraucām”! Iestājas skaidrība par vispārēju atkarību un pilnīgu strupceļu. Tikai, lūk, ko darīt tālāk tiem, kuri domā pēc vecās shēmas, – nav saprotams. Tomēr pati apzināšanās jau arī ir solis uz priekšu. Un tālāk – ceļš uz karu un uz jauno pasauli, vai arī taisnā ceļā uz jauno pasauli.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: