Izejas no šī strupceļa nav

Viedoklis (M.Ļeontjevs, analītiķis, publicists, prēmijas „Zelta Krievijas spalva” laureāts, raksts „Izejas no šī strupceļa nav”): Topošā ekonomiskā kolapsa algoritms ir acīmredzams. Eiropa aizies pirmā, jo tā nav spējīga tikt galā ar tādiem izaicinājumiem, kaut arī Eiropas finansiālā politika ir atbildīgākā par amerikāņu. Tomēr Eiropas konstrukcija nav radīta krīzes pārvarēšanai, tā ir radīta laimei.

Nav iespējams sinhronizēt tik nelīdzsvarotu ekonomiku uzvedību, kuras  apvienotas vienā sistēmā. Tās sinhronizēt varēja tikai naudas pārliešanas ceļā. Pārliešanas sekas – sistēmas aktīvi pārvērtīsies sistēmas parādos. Tā ir simetriska shēma. Mēs varam novest pie bankrota Grieķiju, taču atklāsim, ka sabruka Francija un Vācija, jo tās kreditēja Grieķiju (Itāliju, Spāniju, Portugāli, Īriju, Islandi, Beļģiju un citas valstis).

Tālāk neizbēgami kritīs gan ASV, gan visa pasaule. Nav noslēpums, ka amerikāņi pašlaik vienkārši zīmē naudu. Ar to viņi pārvērš visu pasaules naudu niecībā, jo visa pasaules nauda ir amerikāņu nauda. Citas naudas pasaulē nav.

Izejas no šī strupceļa nav. Jautājums ir tikai tajā, kurš būs pirmais, un kurš otrais. Kaut arī tas principā neko nemaina.

Lai izietu no krīzes, nepieciešams pasaules ekonomikas galveno subjektu izdevumus saskaņot ar to ienākumiem. Makroekonomiskais līdzsvars tiks atjaunots par katru cenu – to mēs vēl novērosim.

Replika: Taču analītiķis neiet tālāk – neiedziļinās ekonomiskās krīzes cēlonī un mērķī. Ekonomika ir mūsu cilvēciskās dabas, mūsu egoistisko savstarpējo attiecību attēlojums. Ja mēs tos nemainīsim, mēs nevarēsim radīt globālo integrālo ekonomisko saikni, sinhronizēt visu valstu ekonomikas – lai to izdarītu, sākumā mums pašiem jasasniedz sinhronizācija, t.i., savstarpējā sapratne mūsu kopējā mērķa sasniegšanā.

Citiem vārdiem, tikai apvienojoties Radītājā, mēs sapratīsim, kā izveidot integrālo ekonomiku. Taču līdz tam mūsu prāts un īpašības nav spējīgi radīt tādu sistēmu.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed