Nomet no pleciem savu ēzeli

Mūsu ceļš saistīts ar vēlmes baudīt attīstību. Mēs visi kopā atrodamies šajā vienotajā vēlmē. Tajā ieliktas gaismas izplatīšanās četras stadijas, pasaules, parcufim, pakāpes… Viss atrodas tajā.

Citādi sakot, šī vēlme – salikta. Tāpat arī mūsu ķermenis sastāv no dažādiem orgāniem un daļām.

Starp vēlmes daļām vienas no tām vairāk attīstītas, bet citas – mazāk. No otras puses, tās atšķiras pēc sava „slāņa”, ko dēvē par avijut. Bez tam, vienas pēc savas uztveres atrodas tuvāk saņemšanai, bet citas – atdevei. Pastāv arī citas gradācijas. Tādējādi, ja sadalīt šo lielo vēlmi sastāvdaļās, tad katra izrādīsies īpaša pēc savām detaļām un ingredientiem.

Starp tām atrodas arī tīras, mazāk egoistiskas daļas, kuras atmostas pretim gaismai agrāk par citām, jo tai tuvas. Tās pirmās tiecas uz atdevi. Šīs daļas – mūsu biedri visā pasaulē. Viņiem piemīt tieksme uz atdevi, pēc gaismas, tieksme meklēt savas eksistences cēloni.

Viņi vēlas brīvību. Taču brīvība šajā pasaulē, pirmām kārtām, izpaužas jautājumā: „Kādēļ es dzīvoju? Ko man dod šī dzīve? Kāds ir tās labums?”

Šo jautājumu izraisījušas problēmas un ciešanas. Taču pēc tam, meklējot cēloni, kāpēc tās radušās, es tiecos izprast dzīves būtību. Es jau vairs nedomāju par problēmām un ciešanām – tur nevar līdzēt. Galvenais man patlaban – atklāt dzīves noslēpumu.

Tas nozīmē, ka esmu pamodies, un vēlos atrauties no ikdienišķās pelēcības, no bezjēdzīgās pakaļdzīšanās pēc egoistiskā piepildījuma. Es vairs nevaru kā vergs kalpot savai vēlmei, kas vēlas tikai baudīt. Tas man nozīmē nāvi. No dienas dienā man nākas stiept uz sevis savu „ēzeli”, barot to un dzirdīt, līdz tas nomirs. Tad es, uzticīgais kalpotājs, nomiršu kopā ar viņu.

Cilvēki, kuri sāk saprast, ka tā nav dzīve, bet nāve, virzās uz priekšu. Ja „ēzelis” vēlas ēst – pabaro to, bet lai viņš tevi velk, nevis tu viņu. Šīs dzīves garumā, kamēr tu baro savu „ēzeli”, tev ir iespēja nonākt līdz augstajam mērķim. Ja tu nestiep viņu uz saviem pleciem, bet sēdi uz viņa muguras, – tas nozīmē, ka esi cilvēks. Tāds ir pirmais atbrīvošanās etaps no nāves eņģeļa – no nepārtrauktām rūpēm tikai par materiālo eksistenci. Ja tu rūpējies par viņu, lai rastu risinājumu, – tā jau ir cita lieta, tā arī ir cita dzīve. Būtībā tu turi kursu ceļā uz dzīvības Avotu.

No nodarbības pēc raksta „Gribas brīvība”

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa:

Nākamā ziņa: