Terminu definējums – kabalas apgūšanas atslēga

„Desmit Sfirotu Mācības priekšvārda” beigās, 156. p., Bāls Sulams raksta, ka pats galvenais un visupirmais mācībās – apgūt pareizos definējumus. Tiem jābūt mūsu rīcībā, lai vajadzīgo terminu varētu izvilkt no prāta kā no lādes – tā, lai es pat neaizdomātos, kā jāsaprot, jāsajūt un jāiztēlojas jēga, kas slēpjas aiz katra teksta vārda.

Citādi tas jauks man prātu un novedīs pie nepareiza iespaida un uztveres, kas neatbilst īstenībai. Šeit atrodas ļoti svarīga kabalas apgūšanas atslēga. Ja tu neatšifrē pareizi to, kas uzrakstīts, tad pilnīgi sajauksi sev galvu.

Mēs studējam nevis tādēļ, lai uzzinātu, „cik eņģeļu atrodas debesīs, un kā tos sauc”, un neiekaļam no galvas, kādi garīgie objekti (parcufim) eksistē nezināmi kur. Jāuztver, ka viss aprakstītais atrodas mūsu iekšienē, mūsu dvēselē, kuru mēs pagaidām vēl neatklājām.

Lai arī šī garīgā sistēma pagaidām paliek mums slēpta – taču tā atrodas mūsu iekšienē, nevis kaut kur ārpus. Runa iet nevis par kādiem eņģeļiem debesīs – bet par cilvēka iekšējiem spēkiem.

Viss atrodas cilvēka iekšienē un, izņemot viņu, nekā cita nav. Mums tikai šķiet it kā apkārt eksistē citi cilvēki – taču patiesībā, tas viss ir manis paša daļas.

Tādējādi frāze „mīli savu tuvāko kā sevi pašu” runā it kā par citu cilvēku – līdz brīdim, kad tu saproti, ka tas arī esi tu pats, un viss pieder tev.

Kabalistiskie definējumi jāzina no galvas – tas ir, jāpieturas pie to patiesās garīgās jēgas, bet nevis jāiztēlojas savā mūsdienu uztverē. Kad sastopu tādus vārdus kā „saule”, „mēness”, „augša”, „leja”, gaismas „ienākšana” un „iziešana”, visi paši „tehniskākie” termini, pat attālinātie no šīs pasaules – man jebkurā gadījumā sevi jāpārbauda, vai es pieturos pie pareizajiem definējumiem. Tas uz 99% novērsīs sajukumu un maldus.

Man pat nebūs nepieciešami gari skaidrojumi, ja es apgūšu pareizos definējumus. Tāpēc tik svarīgi studēt „Desmit Sfirotu Mācības” katras nodaļas pielikumus: „Jautājumi un atbildes par terminu un jēdzienu jēgu”. Tas pat ir svarīgāk par šīs grāmatas pamatteksta apgūšanu

Ja arī patreiz neesam spējīgi atcerēties visus šos definējumus, saprast tos un izjust – tad vismaz jāpalūkojas, cik lielā mērā šie garīgie definējumi atšķiras no tiem, kuri ir mūsos. Parasti mums jau ir izveidojies kāds materiāls priekšstats par katru vārdu vai jēdzienu.

No nodarbības pēc „Desmit Sfirotu Mācības”

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa: