Briesmas vēl nav garām

Bāls Sulams, Darbi par pēdējo paaudzi: Nav nekādas cerības, ka ar sabiedroto uzvaru nacisti atmirs, tāpēc ka rītdien nacismu pieņems, piemēram, anglosakši – jo viņi arī dzīvo demokrātu un nacistu pasaulē.

Nevienai attīstītai tautai nav nekādu izredžu izvairīties no nacistiskā režīma, ja mēs nenovērsīsim slimību ar iedarbīgām zālēm, ja egoisms, kas integrāli noslēdzas sevī, nesaņems labošanos.

Ar ko ir tik pievilcīgs nacisms, jo īpaši fašisms? „Fašio” (fascio) itāliešu valodā nozīmē saiti, savienību. Tā ir atbilde uz tautas vēlmi būt vienotam veselam. Tāpēc tas draud tieši attīstītām tautām, kurās pieaug ego, kuras sāk sajust, ka tām ir jāapvienojas, jo tas ielikts dabas programmā.

Taču tās darbojas ar egoisma spēkiem: cilvēki atsakās no personīgajiem ieguvumiem un kļūst par vienotu nāciju. Viņi vēlas būt pilnīgi vienlīdzīgi, pagaidām ja ne īpašuma jomā, tad vispārējās vienotības jomā. Gan lauciniekam, gan premjerministram ir vienāds nacionālais lepnums, kuru viņi paceļ pāri citām tautām.

Tā arī ir savā ziņā „tautas vienotība”, kuru pieprasa mūsu attīstība, atsaukšanās uz laika prasībām, kas neiekļauj egoisma labošanos. Runājot citādi, fašisms – tā ir atbilde uz dabas saucienu uz apvienošanos. Pats sauciens ir saprotams, tas tiek sajusts kā savlaicīgs un pareizs, un lai nostiprinātos, cilvēki sāk skatīties uz citām tautām ar noniecināšanu, kuras to acīs ir tālu no tā, nesaprot un nejūt to, nav gatavas tam.

No šejienes rodas visi diktatori, kuri apvieno tautu, visi nacisti un fašisti. Būtībā viņi atbild uz zināmu jautājumu. Tāpēc šī bīstamība mums draud joprojām. Cilvēcei tas vēl nav pagājis secen, taču 20.gadsimta notikumi bija tikai kā maza „ilustrācija” tam, kas var notikt. Fašisms un nacisms vēl mums priekšā.

No nodarbības par tēmu „Katastrofas un varoņu piemiņas diena”

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed