Neapgraizītajam Toru mācīties aizliegts

Jautājums: Jums lekcijas laikā Ņujorkā vaicāja, vai Kabalu drīkst studēt visi, vai tikai apgraizīti ebreji? Jūsu atbilde izsauca sašutumu daļā klātesošo. Lūdzu, komentējiet savu atbildi.

Atbilde: Kabalu sauc par „Pnimijut Tora” (iekšējā Tora) un “Tora-Emet” (patiesā Tora),  tāpēc, ka tā runā par baušļu patieso izpildi – par 613 cilvēka egoistisko vēlmju izlabošanu, nevis par to formālo (nelabojot savu egoismu), fizisko izpildīšanu. Ar to Kabalas prasības pret cilvēku atšķiras no reliģijas prasībām pret cilvēku, kā sacīts: „Toras viedoklis ir pretējs mietpilsoņa viedoklim.” Tora prasa izlabot visas mūsu vēlmes no to egoistiskās izmantošanas uz mīlestību pret tuvāko. Tāpēc tā runā par sirds apgraizīšanu, kur ar sirdi saprot visas mūsu vēlmes, kā teikts Torā:

 „Un tu apgraizīsi savas sirds priekšādiņu.” (Devarim (Mozus) 10:15)

“Un tavs Visaugstākais Dievs apgraizīs tavu sirdi.” (Devarim (Mozus) 30:6)

Vai var neapgraizīts studēt kabalu? Protams, ka nē! „Nē” nozīmē – nav iespējams. Studēt nozīmē ne tikai lasīt, bet gan izprast augstāko pasauli, par kuru runā Kabala. Augstākā pasaule atklājas cilvēkam tikai pēc viņa priekšādiņas apgraizīšanas.

Ko tas nozīmē? Mūsu dvēsele sastāv no 10 sfirot vai 613 vēlmēm. Taču bieži tās grupē 320 vēlmēs. Desmito daļu no visām 320 vēlmēm mēs paši neesam spējīgi izlabot, tāpēc ir aizliegts šīs 32 vēlmes izmantot augstākās pasaules atklāšanai. Ivritā ciparu 32 apzīmē ar butiem LB (lamed–bet), kas lasāms kā vārds „sirds” (lev).Tāpēc arī ir teikts apgraizīt “sirdi”. 

Saprotams, ka netiek domāts par sirds operāciju. Taču kāpēc vīrieša dzimumorgāns aizstāj sirdi? Tāpēc, ka saikne starp garīgajiem objektiem notiek apgraizot malhut, vēlmes priekšādiņu, un savienojoties jesod sfirai, kas cilvēka ķermenī vīrišķā apaugļošanas orgāna veidā simbolizē izlabošanos, lai dzimtu un attīstītos nākamais garīgais stāvoklis.

Diemžēl paskaidrot to nodarbības laikā nav vienkārši. Taču Kabala nepretendē uz vienkāršību, tā pretendē uz patiesību!

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed

Iepriekšējā ziņa:

Nākamā ziņa: