Ne saprast, bet izzināt

Zoar, nodaļa „Tecave” (Tetzaveh), 132.-133. p.: …Biezi apauguša lapu koka zari (mirte) sastāda trīs – tās ir trīs līnijas, HaGaT…
Upju vītoli sastāda divi – tās ir Necah un Hod. Tiem nav smaržas un garšas, un tie līdzinās cilvēku apakšstilbiem. Bet palmas zars, tas ir, Jesod, paņem un iekļauj tos visus līdzīgi mugurkaulam ķermenī. Ar šiem veidiem līdzīgi HAGAT-NEHIM cilvēkam jāparādās Radītāja priekšā. Lapas uz palmu koka norāda uz visiem pārējiem karotājiem, kuri vienoti ar tiem vārdiem, kādos tiek dēvēts Radītājs.
Zoar Grāmata paredzēta nevis saprašanai, bet izzināšanai. Izzināšana nozīmē, ka es sasniedzu savas vēlmes labošanos, sāku sajust, redzēt – un tad jau izzināt. Bet līdz tam – nē. Jo man „nav kur” saprast to, man nav to īpašību, par kurām runā Zoar.
Jo runa iet nevis par palmas zaru un citiem augiem, kuri mums pazīstami šajā pasaulē. Zoar stāsta par spēkiem, kuri mūsu pasaulē pieņem tādu formu – zaru formu. Bet Zoar skaidro man par saknēm, par kurām es neko nezinu – ne to, kur tās atrodas, ne to, ko tās no sevis pauž.
Tāpēc es klausos – un neko nesaprotu. Man tikai ir skaidrs, ka runa iet par realitāti, kuru es neuztveru. Vai arī iztēlojos mūsu pasaules ainas, bet tā jau ir pilnīgi nederīga pieeja.
Tāpēc man atliek tikai viens: domāt par to, ka mums jāapvienojas un atrodoties savstarpējā saiknē jāatklāj, par ko runā Zoar Grāmata. Tas ir stāsts par saikni augstākajā sistēmā, par Radītāju, kurš tajā atklājas.
Tādējādi Bāls Sulams „Desmit Sfirotu Talmuda Priekšvārdā”, 155. p., raksta, ka kabalisti uzrakstījuši grāmatas ne vien ar nolūku, lai savstarpēji dalītos zināšanās, bet arī priekš mums – „brīnumaina līdzekļa” (sgula) veidā.
Pat ja arī neko nesaprotam, bet lasām tās ar mērķi sasniegt augstāko realitāti, par kuru tajās tiek runāts, tad atmodinām uz sevi apkārtējo gaismu, kura atgriež mūs pie avota, pie Radītāja.
Šī gaisma mūs izlabo, nolūka sevis dēļ vietā dod mums atdeves nolūku un tad mēs sākam sajust augstāko realitāti, kura atrodas atdeves īpašībā, – garīgo pasauli.

Avots krievu valodā

Diskusijas | Share Feedback | Ask a question




"Kabala un dzīves jēga" Komentāri RSS Feed